Kiltsi mõis muutub turistide jaoks põnevamaks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus tahetakse Kiltsi mõisa eksponeerida kui kaardilossi, samuti  võiksid keskaegsetes keldriruumides tegutseda vaimud.
Tulevikus tahetakse Kiltsi mõisa eksponeerida kui kaardilossi, samuti võiksid keskaegsetes keldriruumides tegutseda vaimud. Foto: Arvet Mägi

Kui varem oli Kiltsi mõis suviti avatud huvilistele ettetellimisel, siis tänavu juunist saavad turistid seda iseseisvalt külastada, samuti on möödakäijal võimalik põigata sisse Vao tornlinnusesse.



Väike-Maarja valla turismikorraldaja Heete Ausmeel ütles, et sel suvel on Kiltsi mõis avatud (täpsed ajad veel selguvad – toim.) ja inimesed saavad seal ringi vaadata, kuid kui soovitakse giidiga ekskursiooni, siis tuleb sellest ette teada anda.

Unustatud mõisate külastuspäevadel aga annavad õpilasgiidid kõigile sisseastujatele põhjaliku ülevaate mõisakoolist, selle ajaloost ja ümbrusest.

Alates 2. maist kuni 31. augustini on Vao tornlinnus huvilistele avatud kolmapäevast pühapäevani.

“Kohapeal on inimene, kes kindlasti ka natuke tornlinnusest rääkida oskab,” sõnas Ausmeel.

Eelmisel kolmel suvel tornlinnust möödakäijatele turismiperioodil rahapuudusel ei avatud, seda said külastada vaid suuremad grupid eelneval kokkuleppel Väike-Maarja muuseumiga. 2008. aastal aga väisas tornlinnust mõne kuu jooksul umbes 600 inimest.

Praegu on koostamisel Kiltsi mõisakompleksi turismikontseptsioon. “Välja on käidud väga huvitavaid ideid ja tehtud põnevaid ettepanekuid. Näiteks Kiltsi mõisahoone kui kaardilossi eksponeerimine, keskaegsete keldriruumide vaimudega “sisustamine” ning pööningul lossi arhitektuurse ajaloo tutvustamine,” rääkis Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla.

Kiltsi mõisakompleksi turismikontseptsioon, mille tegemiseks sai A. J. von Krusensterni nimeline mittetulundusühing toetust Leader-programmist, peaks valmima mais. Eesmärk on välja töötada tervik, mis sisaldab näiteks nii sisustust ja lahendusi kui pakutavaid teenuseid ning programme.

Turismikontseptsiooni koostamise eestvedamisega tegeleb eksperdina Kristel Oitmaa osaühingust Continuum Group. Paljuski valmib kontseptsioon arutelude käigus, kuhu on lisaks A. J. von Krusensterni nimelise mittetulundusühingu liikmetele kaasatud näiteks Kiltsi kooli, Väike-Maarja vallavalitsuse ja muuseumi esindajad, aga ka teised inimesed ning piirkonna ettevõtjad, kes on huvitatud turismiteenuse arendamisest.

Kui turismikontseptsioon valmis, saab taotleda fondidest vahendeid. “Loomulikult ei saa teha kõike korraga, vaid jaokaupa, näiteks ühel aastal sisustada üks ruum, teisel teine,” märkis Indrek Kesküla.

Kiltsi mõisas tegutseb kool, kus praegu õpib 56 õpilast ning lisaks käib lasteaias 20 last.

“Ühendada tuleb kool ja turismiteenus selliselt, et need täiendaksid teineteist,” sõnas vallavanem. Hea, kui mõisas pakutav oleks ka õpilastele huvitav ja arendav. Turistide jaoks on Kiltsi mõis avatud eelkõige suvisel perioodil.

Eelmisel aastal pandi kokku mitu turismipaketti (näiteks “Kummituste loss”, mis tähendab tutvumist keldrite ja pööningutega), mida saab juba tänavu külastajatele pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles