Kirves ja Ilves - kes neid suudaks lahuta...

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnarahva metsapäev Rakveres.
Linnarahva metsapäev Rakveres. Foto: Arvet Mägi

Laupäeva üritati Rakveres laduda maailma pikim puuriit,, millel oleks meetrise kõrguse juures pikkust terve kilomeeter, paraku jäädi eesmärgist kaugele.

President Toomas Hendrik Ilves ütles Rakveres metsapealinna tiitli üleandmisel, et mets on meie riigi üks suuremaid väärtusi, mida tuleb hoida ja kaitsta.

"Mets on ka see, mis aitab meil rasked ajad üle elada ning annab inimestele tööd ja leiba," sõnas president, rõhutades, et tuleb pöörata suuremat tähelepanu puidu väärtustamisele, mitte aga lihtsalt saematerjali riigist välja vedada.

Eesti metsaseltsi president Hardi Tullus kinkis Toomas Hendrik Ilvesele kui metsaomanikule vajaliku tööriista - kirve.

"Kuigi kirvega võib seostuda eelkõige metsa mahavõtmine, on see metsaomaniku jaoks hädavajalik tööriist, et metsa korralikult hooldada, sama oluline, nagu arsti jaoks skalpell," sõnas Tullus.

"Kirves ja Ilves - kes neid jõuaks lahuta," ütles president Ilves kingitust vastu võttes.

Eesti metsaseltsi presidendi Hardi Tulluse sõnul tahavad kõik näha saja-aastast metsa. „Selleks, et saja aasta pärast võiksid tulevad põlved samuti saja aastases metsa käia, on vaja puid istutada,“ ütles ta.

Toomas Hendrik Ilves pani ka sümboolsed halud Rakveres Kastani puiesteel kerkivasse maailma pikimasse puuriita, mis peaks valmides olema meetri kõrgune ja kilomeetri pikkune.

Esimestel tundidel kerkis riit väga jõudsalt, kuid veidi enne kella kahte selgus, et riidal on pikkust oluliselt vähem, kohati on see aga meetrist omajagu kõrgem.

Rakvere linnapea Andres Jaadla lootis, et puid siiski jätkub kilomeetripikkuse riida jaoks. "Mitmes kohas on puid jäänud kasutamata, need tuleb kokku koguda, ja kui vaja, tuleb ka riita liiga kõrgetest kohtadest madalamaks võtta, et kilomeeter ikka täis saaks," kõneles linnapea.

Kui kella viie ajal riit üle mõõdeti, selgus aga, et pikkust kogunes sel vaid 587,8 meetrit.

"Paraku pikema riida jaoks puid ei jätkunud," tõdes Jaadla. Ka riita laotud puud kohale organiseerinud endine suusamees Pavo Raudsepp oli pettunud, sest temagi lootis, et kilomeeter tuleb riita täis.

Siiski üritab Rakvere linn ka selle puuriidaga, mille ladumisest võttis osa 343 inimest, Guinnessi rekordite raamatusse pääseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles