Palmses tulevad moesõu ja portselaninäitus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõis.
Palmse mõis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Reedel, 4. mail kell 14 avatakse Palmse mõisas Ungari kuulsaima ja vanima portselanimanufaktuuri Herend ja moedisainer János Héjja ühisnäitus moesõuga “Kuningate portselan ballikleidil”.


2006. aastal esitleti Héjja esimest Herendi portselanist inspireeritud kollektsiooni, milles ta kasutab manufaktuuri serviisidel tuntuks saanud dekoratsioonimotiive. Sellest ajast saati valmivad neil igal aastal uued kleidid. Palmses esitletav näitus annabki ülevaate sellest kuue aasta pikkusest koostööst.

János Héjja moesalong alustas oma tegevust 1990. aastal ja tegeleb põhiliselt pulma- ja peorõivaste disainimise ja õmblemisega. Moedisainer ise on oma kleitide kohta öelnud, et tema soov on muuta naiste erilised sündmused täiuslikuks, mis pole ju sugugi võõras eesmärk ka Herendi portselani puhul.

Herendi portselanimanufaktuur rajati 1826. aastal ühe lihtsa keraamiku eraalgatusel. Rahvusvahelise tunnustuseni jõuti esimesel maailmanäitusel 1851. aastal Londonis, kui Inglise kuninganna Victoria tellis endale Herendi serviisi. Sest ajast peale kannabki hiina lille- ja liblikamustriga serviis Viktória nime.

Ettevõte osales ka mitmel hilisemal maailmanäitusel ja võitis auhindu nii New Yorgis (1853), Pariisis (1855, 1867, 1900) kui Peterburis (1901). Prominentsete tellijate hulka kuulusid veel näiteks Austria keiser Franz Joseph, tsaar Aleksander II, Itaalia kuningas Victor Emanuel jpt. See traditsioon pole tänaseni katkenud, 2011. aastal kingiti prints Williamile pulmadeks inglise õukonnaga seotud serviis.

Mainitud õukondlikud serviisid leiavadki nüüd väärilise näitamiskoha Lahemaa pärliks peetavas Palmse mõisas, mis pälvis 2011. aastal kultuuriministeeriumi tunnustuse eheduse ning stiilipuhtuse eest ja mida aastas külastab peaaegu 90 000 turisti.

Korraldatava näituse eesmärk on teadvustada külastajatele, et kunagi vaid valitsejate ja ülemklassi privileegiks peetud luksuslikkus on tänapäeval kättesaadav oluliselt suuremale publikule.

Selle suurejoonelise näitusega tähistab Ungari instituut oma 20. tegevusaastat taasiseseisvunud Eestis.

Palmses avavad näituse moedisainer János Héjja, Herendi portselanimanufaktuuri peadirektor Attila Simon, Ungari suursaadik Erik Haupt ning Ungari instituudi direktor Urmas Bereczki. Ürituse õnnestumisse andsid oma panuse SA Virumaa Muuseumid ja Ungari suursaatkond.

Näitus jääb Palmse mõisas avatuks 30. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles