Ettevõtluskursus andis julgust oma äri loomiseks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kursusekaaslased Raimond Paist, Hardo Tamm (seisab), Taimo
Jullinen ja Taavi Talah arutamas äriplaani teemadel.
Kursusekaaslased Raimond Paist, Hardo Tamm (seisab), Taimo Jullinen ja Taavi Talah arutamas äriplaani teemadel. Foto: Ülo Peets

Tamsalus lõppes hiljuti kursus “Ideest ettevõtteni”, mille käigus valmisid äriplaanid, mida kursuse läbinud soovivad ka teoks teha ning seeläbi endale töökoha luua.


Ettevõtluskursused algasid mullu sügisel, nende kestel kuulati 120 tundi loenguid, kus käsitleti niisuguseid äriga seonduvaid teemasid nagu ettevõtte loomine, raamatupidamine ja ärieetika. Lisaks veel nelikümmend tundi iseseisvat tööd ja individuaalset nõustamist, mille käigus valmisid äriplaanid.

Tamsalu abivallavanem, koolituse koordinaator Riho Tell ütles, et kursuse eesmärk oli tõsta piirkonnas ettevõtlusaktiivsust ning aidata kaasa töökohtade loomisele.

“Kui kursuse läbinu ka kohe oma ettevõtet looma ei hakka, on ta saanud selleks vajalikke teadmisi ning ka julgust juurde,” rääkis Tell.

Kursust alustas kümme inimest, selle lõpetas kaheksa. “Kõik, kes sooviavalduse täitsid, said ka osaleda,” rääkis abivallavanem ja lisas, et kursuslaste seas oli nii neid, kes praegu juba tegutsevad, kuid tahaksid ettevõtet laiendada ning pidasid vajalikuks teadmisi täiendada, kui neid, kes alles otsivad väljundit.

Kursused viis läbi MTÜ Koolituskolleegium juhataja Ülo Peets. Koolitaja rääkis, et kuigi kursuste lõpuseminar, kus kursuslased äriplaane tutvustasid, on juba peetud, käib praegu siiski nende kallal veel individuaalne töö. “Seal on vaja palju arvutada, kalkuleerida, läbi mõelda,” ütles Peets, kelle sõnul on kõik äriideed realistlikud ja teostatavad, kuid neist mõnede elluviimine võib võtta aega või takerduda rahaliste võimaluste taha.

Koolitaja hinnangul olid kursuslased, kes lõpuni vastu pidasid, ise väga motiveeritud.

“See ei ole lihtne pere ning muude tegemiste kõrval igal reedel ja laupäeval õppida, aga nad tegid kõik, et iga kord kohal olla,” lausus Peets.

Ülo Peets lisas, et kursuste eesmärgiks oli anda inimestele teadmisi, mis oleksid abiks ettevõtlusega alustamisel või mille toel saaks luua vähemalt iseendale töökoha.

Ta rääkis, et väga huvitav ning tähelepanuväärne on noore naise Tatjana Glušankova tegevus: ta teeb väga unikaalset käsitööd. “Ta õmbleb universaalseid riideid lemmikloomadele ja Barbie-nukkudele, seal on olemas kõik detailid, need on tehtud nagu suurendusklaasi all,” tutvustas Peets.

Peets ütles, et naist on köitnud õmblemine juba kuuendast eluaastast peale. “Ta tegeleb riiete valmistamisega juba praegu, aga äriplaan vajab siiski veel natuke läbimõtlemist, sest tegu on eksklusiivse toodanguga ja tal võiks olla kliente kõikjal maailmas,” kõneles Ülo Peets.

Piirkonna jaoks väga vajalikuks pidas koolitaja ideed luua taaskasutuskeskus. Keskusi, kus saab asju ära anda ning need leiavad uue omaniku, on küll üle Eesti, aga Tamsalus mitte.

“Näiteks pakuti välja üks looduses läbiviidav mäng, mis oleks täismahus üsna kallis, aga samas lühemate versioonidena täiesti korraldatav,” kõneles Peets keerulisemalt realiseeritavast äriplaanist.

Ettevõtluskursuse läbinud Raimond Paist ütles, et sai kursuste käigus palju teadmisi ning ka julgust ettevõtlusega tegelemiseks juurde. “Äriplaan vajab veel läbimõtlemist,” lausus Paist. Tal on kavas rajada kartidele sisehall, kuid varuideeks on hakata tegelema hoopis lumepuhuritega. “Üks neist on kavas kindlasti ellu viia,” lisas ta.

Ettevõtluskursus oli Tamsalu valla projekt, mille korraldamiseks saadi toetust LEADER-programmist ning milles osalemine oli inimestele tasuta. Tegelikult oli tegemist juba teise omataolisega.

Möödunud aasta kevadel lõpetas kursuse “Ideest ettevõtteni” esimese lennu kaksteist inimest, kes on leidnud töö või asutanud oma ettevõtte.

Riho Telli sõnul on kavas ettevõtluse toetamist jätkata. Oluline on neid, kes koolituse läbinud, idee elluviimisel toetada ja neile lisateadmisi anda, samuti ettevõtliku kogukonna teke. Kavas on taolisi ettevõtluskursusi edaspidigi korraldada, kuid mitte igal aastal, vaid teatud aja tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles