Einar Vallbaum: ema tähelepanu keskmesse

Einar Vallbaum
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lastekaitseorganisatsioon Save the Children järjestas taas riigid emade indeksi järgi, et määratleda, millistes riikides on hea lapsi kasvatada. Arvesse võeti naiste ja laste tervist, haridust ja majanduslikke tingimusi. Möödunud aastaga võrreldes on Eesti koguni koha võrra tõusnud, olles 165 riigi seas 17. kohal. Tõepoolest, kui paljudes riikides on võimalik olla lapsepuhkusel kuni kolm aastat või saada 1,5 aastat emapalka? Kindlasti on ka raskusi, kuid keskendugem täna heale.


Eesti naine on tugev, hakkaja, kannatlik, kindlameelne. Kui liita riigi toele ja ühiskonna pakutavatele võimalustele laste kallistused, on Eestis tõepoolest hea ema olla. Kallistusi ja emotsioone Eestis aga napib. Kohati näib, et tänapäeva ühiskonnas ei julge inimesed hoolida, justkui kartes, et tunnete välja näitamine viitab nõrkusele. Ja nõrgad tallatakse ju ometi jalge alla. Lapse arengu seisukohalt on teatavasti väga väärtuslik aeg, mida vanemad lastele pühendavad, kuid ärgem unustagem, et see seos toimib ka vastupidi. Aeg, mida lapsed vanematele annavad, on oluline inimese emotsionaalse tugevuse ja ühiskonna tervise tagamiseks.


Kõikvõimalikud kommunikatsioonivahendid – mobiiltelefonid, Skype, Facebook – on ehk tänapäeval laste ja emade suhtlusvõimalusi avardanud. Ent püüdkem vähemalt emadepäeval leida aega, et oma ema reaalselt kallistada.


Heade sõnade jaoks ei ole kunagi hilja. Emadepäev on võimalus pöörata oma harjumuspärane suhe vastupidiseks, tõstes tähelepanu keskmesse ema. Ärgem unustagem siis ka edaspidistel päevadel, et ema ootab samuti hoolivust ja lapse aega. Ema ootab, et olenemata vanusest oleks tal koht oma lapse elus.


Ilusat emadepäeva ja kauneid hetki lähedaste seltsis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles