Päästjad kostitasid vabatahtlikke

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tark pump saadab rikki minnes vajaliku spetsialisti mobiiltelefonile sõnumi.
Tark pump saadab rikki minnes vajaliku spetsialisti mobiiltelefonile sõnumi. Foto: Meelis Meilbaum

Rabapõlengu õppuse teisel päeval ootasid päästjad Viru-Nigula valda Varudi rappa vabatahtlikke, kellele anti lisaks maitsvale kõhutäiele ülevaade päästetööde olemusest.



Vabatahtlike vaatlejatena olid õppustele kutsutud omavalitsuste ja päästeteenistuse teiste koostööpartnerite esindajad.

Suuremate päästetööde puhul on kaks peamist tegutsemiskohta: baaslaager ja sündmuskoht ehk päästjate keeli põld.

Baaslaager jaguneb omakorda kaheks: mustaks ja puhtaks osaks, mille vahel peab olema eraldustsoon. Viimaseks kõlbab näiteks sõidutee.

Mustas osas on siis parklad pääste- ja eraautodele ning hool­duskonteiner ehk väike töökoda, kus saab kiiresti teha lihtsamaid parandustöid ja seega võita pritsimeestele kulla hinnas olevat aega.

Puhtas tsoonis on kõige tähtsam päästetööde staap, mis asub samuti elektroonikat täis tuubitud konteineris.

Lisaks olid välja pandud eri juhtimistasandite sõidukid alates operatiivkorrapidaja elektroonikaga täidetud autost kuni Tallinnast kohale sõitnud juhtimisbussini.

Olmekonteineris saab puhata ja einestada. Hügieenikonteineris on viis dušikabiini ja valamut.

Vabatahtlikele tutvustati telki, kus nad tõelises hädaolukorras saanuks puhata. Üks telk mahutab kuni 13 inimest ja koos voodite, küttesüsteemi ja muu varustusega maksab umbes 6400 eurot.

Varustuskonteiner mahutab kuni 8,5 tonni päästetöödel vajalikku kraami.

Sündmuskohal on mõistagi väga oluline vesi. Päästjate kasutuses olev moodne pump võib vett väljastada kuni 150 liitrit sekundis. Seegi aparaat on varustatud elektroonikaga, saates rikki minnes vajalikule spetsialistile sõnumi koos vea kirjeldusega. Samuti annab pump veast märku punase vilkuriga. See on mõeldud nägemiskauguses olevatele päästjatele.

Punane voolik, mille läbimõõt 150 millimeetrit, on magistraalvoolik. Neidki on erinevaid, kuid näiteks hooldevaba voolik paistab silma oma tugevuse poolest.

Kunagi Tallinnas korraldatud päästeõppusel oli see veetud üle raudtee. Rongi ei oleks pidanud seal õppuste ajal liikuma, kuid midagi läks nihu ja ühel hetkel oli raudruun platsis ja vuras üle tühja magistraalvooliku. Midagi ei juhtunud – voolik jäi terveks.

Magistraalvoolikust veetakse omakorda tüvivoolikud, millest siis väljuvad kustutusvoolikud.

Rabapõlengutel on pritsimeestel suur abi kustutustöödeks kohandatud ATVst. Väiksemate tulekolleteni ei ole mõtet voolikuid vedada ja neljarattaline abimees ajab asja ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles