Juhtkiri: Jaadla saaga jätkub

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Arvet Mägi

Ringkonnakohus tühistas eile maakohtu otsuse tunnistada Rakvere linnapea Andres Jaadla süüdi ja karistada teda huvide konfliktiga seonduvates episoodides, sest selles osas on maakohus otsuses põhjenduse puudumisega oluliselt rikkunud kriminaalmenetlusõigust.



Samas jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata iseendaga tehingute sõlmimise episoodide puhul, sest siin on see kriminaalkolleegiumi hinnangul seaduslik ja põhjendatud. Tühistatud osas saatis ringkonnakohus kriminaalasja maakohtule tagasi, et see teeks sama kohtukoosseisuga uue otsuse.

Tartu ringkonnakohtu otsus rahuldada Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kalmer Kase taotlus ja jätta rahuldamata Rakvere meeri kaitsnud vandeadvokaadi taotlus jättis niisiis Andres Jaadla teise astme kohtus osaliselt süüdi. Kohtuotsus pole küll veel jõustunud, kuid mõningaid mõtteid see tekitab. Ringkonnakohtu otsus näitab, et kohtutrall kestab küll edasi, kuid Jaadlal pole erilisi väljavaateid sealt võitjana välja tulla.

Sestap kerkib taas päevakorda küsimus, kas jõustunud kohtuotsuse ootamine on tingitud meeri püsivast õiglustundest või lihtsalt soovist istuda linnapea toolil nii kaua kui vähegi võimalik.

Kes ikka tahaks vabatahtlikult loobuda ametist, mis on küll raske, kuid mille eest makstav tasu on tänases Eestis ikkagi märkimisväärne. Lisaks veel linnapea ametiga kaasas käivad staatus ja hüved. Näiteks võimalus viibida sageli ametialastel välisreisidel.

Õiglustunne õiglustundeks, kuid Rakvere linna mainele see kohtutrall küll kasuks ei tule.

Kui linnapea mõtleb ainult enda õiglustundest lähtuvalt, siis on ju veel olemas ka linnavolikogu, kes peaks nägema olukorda ja asjade arengut suuremas plaanis. Aga kas näeb või kas tahab näha?

Ja kas ning millise seiskoha võtab reformierakond? Muidugi võib aru saada, et reformierakonna pink on Rakveres üsna lühike, ja nagu abilinnapea valimise venimine näitas, tekivad ilmselt ka raskused sobiliku uue linnapeakandidaadi kiire leidmisega. Aga mõistlik oleks hakata ringi vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles