Kunda kutsus taas Viru-Nigulat ühinema

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru-Nigula vallas on Vasta kool, Kundas ühisgümnaasium. Kas kaks kooli ühinenud omavalitsusse mahub, ei tea veel keegi.
Viru-Nigula vallas on Vasta kool, Kundas ühisgümnaasium. Kas kaks kooli ühinenud omavalitsusse mahub, ei tea veel keegi. Foto: Arvet Mägi

Kaheksa aastat kestnud Kunda linna ja Viru-Nigula valla ühinemisprotsess on taas jõudnud konkreetse ühinemisettepanekuni Kunda linnavolikogu poolt.



Kunda linnavolikogu otsustas reformierakonna fraktsiooni algatusel ühel häälel teha Viru-Nigula vallale ettepaneku ühinemisläbirääkimiste taasalustamiseks.

Kunda linnavolikogu esimees Arvo Vainlo ütles, et volikogu komisjonid arutasid reformierakonna fraktsiooni ettepanekut ja kõik komisjonid jäid selle suhtes lõpuks pooldavale seisukohale. “Kõikides komisjonides toimus ka hääletamine, igas komisjonis oli nii poolt- kui vastuhääli, kuid tulemus oli igal pool ühinemisettepaneku tegemist pooldav,” selgitas Vainlo.

Volikogu esimehe sõnul tehti Kunda linna ja Viru-Nigula valla ühinemisest esimest korda juttu 2004. aastal. “Kaheksa aastat on möödas, aga oleme pea samas kohas,” märkis ta.

Tegelikult suutsid Kunda ja Viru-Nigula volikogu eelmised koosseisud päris suure töö ühinemise nimel ära teha, kuid otsustav hääletus Kundas, kust oodati ühinemisele selget toetust, andis ootamatult vastupidise tulemuse.

“Lõpuks on neil mõistus pähe tulnud,” kommenteeris nii Kunda linna kui ka Viru-Nigula vallaga tihedalt seotud maavanem Einar Vallbaum. “Eelmisel korral lõid mõne inimese emotsioonid üle pea kokku, loodan, et sel korral saadakse isiklikest asjadest üle ja ühinetakse,” lisas ta.

2009. aasta märtsis lükkas Kunda linnavolikogu ühinemisotsuse häältega 8:2 tagasi, ametlikult seda ei põhjendatud, kuid ilmselt oli nii mõnegi volikogu liikme jaoks tollal vastu hääletamise põhjuseks üpris vahetult enne otsustamist regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri välja käidud haldusreformi kava, mis nägi ette omavalitsuste ühendamist riigi poolt. Viru-Nigulas pärast Kunda eitavat otsust hääletama ei hakatudki.

Kiisleri kavast asja ei saanud ja nii tegi Kunda nüüd Viru-Nigulale uuesti ühinemisettepaneku, mis tähendab, et asjade positiivse käigu korral moodustuks uus omavalitsus 2013. aasta sügisel pärast kohalike volikogude valimisi.

Viru-Nigula vallavolikogu esimees Raivo Heinmets ütles, et vallavolikogu arutab Kunda ettepanekut kuu lõpus toimuval istungil. “Eks inimestega omavahel on võimalikust ühinemisest juttu olnud ja arvamused on erinevad,” kõneles Heinmets, lisades, et muutustega käivad ikka hirmud kaasas.

“Murelikuks ja ärevaks teeb hariduse teema – kui tekib ühine omavalitsus, kas siis on kahel koolil tulevikku,” valutas Heinmets südant Vasta kooli saatuse pärast.

Maavanem Einar Vallbaum arvas, et just Viru-Nigula valla inimesed võidaksid ühinemisest kõige rohkem.

“Kui oleks kolm aastat tagasi ühinetud, oleks Kundas tõenäoliselt pank alles, ühinemine aitaks lahendada perearstide probleemi, loodetavasti ka nii vajaliku kergliiklustee rajamise Padaorust Kundani,” loetles maavanem ja ütles, et teenuste kättesaadavus Viru-Nigula vallas paraneks tema hinnangul pärast omavalitsuste ühinemist oluliselt.

“Läheme järjekordsele ringile, eks aasta pärast ole näha, kuhu me välja jõuame,” sõnas Kunda linnavolikogu esimees Arvo Vainlo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles