Väike-Maarja kiriku tornikiiver kerkis oma kohale

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja kirik sai kolmapäeval tornikiivri tagasi.
Väike-Maarja kirik sai kolmapäeval tornikiivri tagasi. Foto: Meelis Meilbaum

Kolmapäeva hommikul kella seitsme ajal alustati töid, et tõsta kraanaga Väike-Maarja kiriku tornile tagasi tornikiiver, mille 2010. aasta augustitorm sealt minema viis.

Kiivri esimene osa sai oma kohale lõuna paiku, ajaloolist sündmust oli kogunenud jälgima palju uudistajaid. Õhtupoolikul tõsteti paika ka tornikiivri tipuoasa.

Lõplikult peab kirikutorn valmis saama 1. juuliks, mil peetakse tänujumalateenistus ning pühitsetakse  tornikiiver. Siis on kavas ka torni tippu kinnitada rist ja kuul, mis taastatakse koopiate järgi, sest vanad oli kõvasti kannatada saanud.

EELK Väike-Maarja kiriku tornikiivri taastamistööd algasid mullu kevadel, töövõtjaks on OÜ Rändmeister.  Eelmisel aastal taastati tornikiivri puitkonstruktsioon. Umbes 28 meetri kõrguse tornikiivri konstruktsioon monteeriti, see tähendab pandi tükkhaaval kokku maa peal, kahes umbes 14 meetri kõrguses osas.

Tänavu kevadel jätkusid tööd tornikiivri ülemise osa plekiga katmisega.

Väike-Maarja koguduse hooldusõpetaja Enn Salveste ning koguduse juhatuse esimees Heli-Liivia Komp on ehitaja tööga väga rahul ning tänulikud kõigile annetajatele ning neile, kes nõu ja jõuga aidanud.

Tornikiivri taastamine läheb kokku maksma 122 485 eurot. Valdava osa vajalikust summast on riik eraldanud pühakodade programmi ja kultuuriministeeriumi kaudu, kuid ka kogudus ise on panustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles