Viimane riigiasutus lahkus Võsult

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Objektiivide valvsa silma alla võeti Võsul riigiasutuse silt seinalt.
Objektiivide valvsa silma alla võeti Võsul riigiasutuse silt seinalt. Foto: Meelis Meilbaum

Eile hommikul langetati Vihula vallakeskuses Võsu päästekomando lipp, mis tähendas sealkandis viimase riigiasutuse kadumist.




Pärastlõunal korraldatud kurb-pidulikul komando sulgemise tseremoonial ütles Võsu pritsimeeste juht Andrus Aasmäe, et 18 aastat oldi kutselised ja nüüd jätkatakse vabatahtlikena.

Komandosildi kruvis seinalt maha Võsu staažikaim päästja Olev Pähklamäe. Aasmäe andis maja võtmed üle Võsu vabatahtliku tuletõrjeühingu juhile Valdek Kilgile, kes avaldas lootust, et pritsimajas saavad tegevust teisedki vallaelanikud. “Olete heade mõtetega siia majja alati teretulnud,” kinnitas ta.

Päästeameti peadirektor Kalev Timberg tunnistas vabatahtliku tuletõrjeühingu silti üle andes, et kui riiklik komando pannakse kinni, siis rõõmupäev see ei ole. Samas lisas peadirektor, et midagi hullu pole siiski juhtunud ja sulgemine oli vajalik teiste komandode tugevdamiseks.

Timberg meenutas viimatist kohtumist Võsu päästjatega, mil arutati komando sulgemise vajalikkust ja räägiti tulevikuplaanidest, et siis kutsuti teda Võsu pritsimeeste 100. aastapäeva tähistama. Peadirektor oli tol korral küsinud, kas julgeolek talle tagatakse. Olla lubatud. “Vabatahtlik hing, mis on siin olnud sada aastat, jääb siia alles,” lausus Timberg. Peadirektor tänas pritsimehi, kes suhtusid muutustesse mõistvalt ja jätkavad teistes päästekomandodes. Samas tänas ta ka neid, kes leidsid endale teise töö väljaspool päästeteenistust.

Timbergi sõnul asuvad üheksast suletud komandost vabatahtlikud tegutsema kolmes: Võsul, Palmses ja Sakus. Kahes komandos on vabatahtlik selts küll loodud, kuid koolitus on veel tegemata.

Võsu päästjate juhi Andrus Aasmäe sõnul ei ole mõtet Lible kombel öelda, et mina siin majas enam kella ei löö. “Lööme vaikselt edasi,” kinnitas ta.

Ida päästekeskuse juht Ailar Holzmann ütles, et mäletab 1990ndate algust, mil vabatahtlike ühendustest hakati looma kutselisi päästekomandosid. Samas tunnistas ta, et ei mäleta, et riigis oleks korraga suletud üheksa komandot. “Ükskõik kui ilusaks, pidulikuks, sõbralikuks, teineteist mõistvaks ka tänast päeva ei tee, on väike hingekripeldus sees,” tunnistas Holzmann. Regionaalse pääste­keskuse juht pidas Võsu komandot eriti südamelähedaseks, sest 15 teenistusaasta jooksul ei ole see komando teda kunagi alt vedanud. “Tunnetasin, et olen siia alati oodatud, mind ei võetud kui ülemust, kes tuli kontrollima,” lisas Holzmann.

Päästekeskuse juhi sõnul peab aga olema valmis muutusteks. Et kunagi loodut tuleb mingil ajal ümber korraldada või muuta. Päästekeskuse juht tänas mehi, et nad on majja loonud sõbraliku ja toreda õhkkonna.

Võsu kümnele endisele kutselisele päästjale anti Ida päästekeskuse juhi tänukiri, tulekustuti ja taskulamp. Kohalikud tantsumemmed kinkisid kimbu lilli ja kommikarbi. Andrus Aasmäe sai alevivanemalt suured prillid, et ta kaugelt Võsu paremini näeks. Päästjatele kingiti väikesed pallid, mida nad närvide rahustuseks võivad pigistada.

Vihula vallavanem Raivo Uukkivi tänas päästjaid vallavalitsuse ja -volikogu nimel töö eest, mida nad tegid nii sündmuskohal kui ka kohalikke inimesi aidates.

Vallajuht rõõmustas, et esimesed tööriistad, tulekustuti ja taskulamp on vabatahtlikele juba jagatud, ja avaldas lootust, et koostöö jätkub.

Eesti päästeala töötajate ametiühing soovis eile korraldada suletavate riiklike päästekomandode austuseks austusürituse, kus stsenaariumi kohaselt oli plaanis iga komando isikkoosseis ja päästetehnika oma komando juures üles rivistada ja kindlal kellaajal päästetehnika alarmseadmed üheks minutiks tööle lülitada.

Päästeameti peadirektori asetäitja Kuno Tammearu ütles, et sellisel moel avaldatakse au hukkunud teenistujale. “Me ei leina ja taoline üritus oleks kohatu, eriti arvestades, et kuu aega tagasi hukkus üks meie seast,” lisas Tammearu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles