Politseis kõik suvel puhkust ei saa

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikluspolitseinik. Foto on illustreeriv.
Liikluspolitseinik. Foto on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter

Mida te ütleksite, kui tööandja keeldub teile suvel puhkust andmast? Ilmselt enamik oleks pettunud ja mõned kaaluksid esimese soojana koguni töökohavahetust, aga osa Lääne-Virumaa politseinikke peabki suvi läbi tööd rügama.

Rakvere politseijuht Lembit Kalda rääkis, et kuigi eeloleval suvel on maakonna korravalvurite ridadesse oodata nelja uut töötajat, jääb osal mundrikandjatel suvel puhkus saamata. Valiku tegemisel lähtutakse asjaolust, kas inimene eelmisel suvel puhkas või mitte.
Seaduse järgi võib politseis olla korraga puhkusel kõige rohkem 10 protsenti isikkoosseisust.
Mida siis töörabajad suvel teevad? Kalda ütlust mööda lähtutakse töö korraldamisel eelnevast analüüsist ja selle järgi pööratakse enim tähelepanu supluskohtadele.
Erilise tähelepanu osaliseks saab rannik – Võsu ja Vihula piirkond. Politseijuhi sõnul üritatakse silm peal hoida maakonna kõikidel suurematel supluskohtadel, näiteks ka Viitnal ja Tapal.
Võsule ja Vihulasse püsipatrulli ei tule, küll aga on seal seadusesilm platsis nädalavahetustel või suuremate ürituste aegu.
Rakvere politseijaoskond saab juurde ühe mootorratta ja üks mundrikandja just teebki eksameid, et suvel kaherattalise seljas liiklust jälgida. Seega peaks Lääne-Virumaa teedel vurama varsti kaks motopolitseinikku.
Maakonna politsei saab kaks jalgratast ja nende sadulasse istujad on koolitusel. Jalgrattapatrulli tahab politsei rakendada suvituspiirkondades ja Rakveres, kus tegutseb veel linna jalgrattapatrull. Samuti mehitatakse mopeed, mille politsei sai kingiks Rakvere linnalt.
Suvilad ja maamajad tekitavad politseile ja omanikele peavalu kaks korda aastas: talvel ja suvel. Pikanäpumehed külastavad neid hooneid talvel, siis, kui omanikud ära on. Suvel aga lähevad jultunud vargad suvilasse ka siis, kui omanik on kohal, kuid mingitel põhjustel kutsumata külalist ei märka. Kalda sõnul on paar sellist juhtumit juba registreeritud.
Palava ilmaga ei saa nõuda, et uksed-aknad täielikult kinni oleksid, küll aga soovitab politsei suvilaomanikel teha vargale hoonesse pääsemise võimalikult raskeks.
Varem anti politseikooli kadettidele võimalus suvel töötada ja nii endale pisut raha teenida. Seda varianti ei kasutata enam mitu aastat, kuid Kalda sõnul on maakonnas aasta läbi kaks-kolm kadetti praktikal. Neidki rakendatakse korrakaitses.
Suurt abi loodavad mundrikandjad abipolitseinikest. Lääne-Virumaal on hingekirjas 30 abipolitseinikku, kellest 24 tegutseb Kalda andmetel aktiivselt ehk käib nädalas vähemalt korra patrullimas.
Lõpetuseks lisas Kalda, et politseigi ei oota vihmast, vaid päikselist suve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles