Barutost saab koduvalla esimene aukodanik

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa lapsed tervitavad kuulsat staari, kes oma esimesed maadlusvõtted tegi just sealsamas Vinnis.
Virumaa lapsed tervitavad kuulsat staari, kes oma esimesed maadlusvõtted tegi just sealsamas Vinnis. Foto: Internet

Jaapanist paariks nädalaks koju puhkama saabunud sumo­hiiule Barutole ei ole presidendi antud orden ja Rakvere linna aumärk ainsad autasud, lisaks saab temast ka Laekvere valla aukodanik.
 

Aukodaniku tunnistus ja selle juurde kuuluv meene plaanitakse sumovägilasele üle anda laupäeval Muuga mõisapäeva raames.


Mõistagi saab Baruto selle tunnustuse oma vägitegude eest sumoareenil. “Baruto on tutvustanud oma tegevusega eesti rahvast ja kultuuri, samuti toonud tuntust paikkonnale,” sõnas Laekvere vallavolikogu esimees Margo Klaasmägi. Samas rõhutas ta tõika, et Rohu külas kasvanud sumohiiglane on pidanud sidet kodukohaga väga oluliseks ning on lubanud intervjuudes maailmameediale kunagi sinna tagasi tulla.


Baruto on esimene inimene, keda tunnustatakse Laekvere valla aukodaniku tiitliga. Statuudi järgi saab valla aukodanikuks üksnes erilistel puhkudel. Aukodaniku tiitli väljaandmiseks peab olema vähemalt 50 vallaelaniku toetus, kuid Baruto nimetamist aukodanikuks on allkirjaga toetanud märksa rohkem inimesi.


Teisipäeval põikas Baruto sisse ka Vinni spordihoonesse, kus ootasid teda ees Sakura klubi noored sumomaadluse harrastajad. Baruto dressi selga ei tõmmanud ega nendega koos sportima ei hakanud, küll aga tegi kõikidele välja kerge õhtusöögi, sest söömine on üks osa sumomaadluse treeningust.


Seal andis Rakvere linnapea Andres Jaadla talle üle ka Rakvere linna aumärgi – Vallimäe medali koos vastava sertifikaadiga. “Kaido sumotipus olemine on Rakverele väga tähtis. Kaido väärib suurt tunnustust sumo ja Rakvere propageerimisel,” ütles Jaadla.


Kaido Höövelson alias Baruto käib võimaluse korral igal aastal kohtumas Vinni noorte sumo- ja judomaadlejatega. Kohtumisel avanes noortel võimalus küsida kuulsa sumotori käest igasuguseid küsimusi ning saada autogrammiga pilt.


Vinni spordikompleksis asub ka Baruto-nimeline judo- ja sumosaal Baruto Dojo. Just sealt sai alguse tänaseks maailmakuulsa sumomaadleja Baruto spordimehetee.
Eile käis Baruto president Toomas Hendrik Ilvese juures, kus ta sai kätte juba veebruaris annetatud Valgetähe 3. klassi teenetemärgi.


Edasi kavatseb Baruto puhata ja Eesti kaunist loodust nautida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles