Korras! Õpetaja autähisele pandi nurgakivi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Punane (vasakult teine) abistab kirikuõpetaja Margit Nirgit Virumaa ajaloo talletamisel õpetaja autähise betooni.
Margus Punane (vasakult teine) abistab kirikuõpetaja Margit Nirgit Virumaa ajaloo talletamisel õpetaja autähise betooni. Foto: Arvet Mägi

Pikka aega segaste asjaolude keskel olnud õpetaja autähise püstitamine Haljalasse sai viimaks ka pühaliku kinnituse – teisipäeva hommikul pandi maa soola ausambale nurgakivi.

Ajaloolisest ettevõtmisest said osa Haljala gümnaasiumi õpilased, õpetajad ja uudistama tulnud vallakodanikud. Erilise pidulikkuse andis päevale asjaolu, et samale ajale langes ka laste viimane koolipäev ning pärast tunnistuste kättejagamist mudilased kooliõuele üles rivistatigi.

Kuigi ehitustööd õpetaja autähise aluse kallal on käinud juba mai keskpaigast, polnud ametlikku avamist veel toimunud. Nii andiski Haljala kooli direktor Inge Laiv ehitajatele üle teatepulga, mida koolipere sügisel, siis kui autähis on plaanide järgi omal kohal, tagasi tuleb nõutama.

Haljala vallavolikogu esimehe Margus Punase sõnul on autähise oodatav avamine plaanitud 5. oktoobrile, kui tähistatakse üleriigilist õpetajate päeva.

Nurgakivi asetamisele oli saabunud ka hulk külalisi, nende seas Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum, maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Marge Lepik, Lääne-Viru Haridustöötajate Liidu esimees Reet Naaris, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu tegevdirektor Sven Hõbemägi ja paljud teised prominentsed isikud.

Vaba mikrofoni voorus anti külalistele võimalus avaldada Haljala kooliperele omi mõtteid seoses autähisega ning panna selle betoonäärisesse paigaldatavasse vaskvutlarisse midagi, mis jääks sümboliseerima inimest, hetke ja Virumaad.

Nii leidsid tee vutlarisse mitmed tähtsad ürikud, Haljala valla ja kihelkonna leht, Lääne-Viru Haridustöötajate Liidu märk ning palju muud tähendusrikast.

Maavanem Vallbaumi kiituse pälvisid eelkõige Haljala koolilapsed, kes täiskasvanute nääk­le­mistele vaatamata korraldasid üleriigilise märgimüügikampaania autähise toetuseks, kaasates sellesse ka maakonna teiste koolide aktiivseid õpilasi.

Pärast koolidirektori kõnet ja külaliste sõnavõtte asutigi tseremoniaalse talituse juurde, mille käigus jäädvustati Haljala valla ja kihelkonna ajalugu betooni. Nurgakivi paigaldamisele andis õnnistuse Haljala Püha Mauritiuse koguduse õpetaja Margit Nirgi.

Õpetaja autähise püstitamise idee sündis Haljala gümnaasiumis aastal 2009. Selle hetke ja praeguse vahele on jäänud hulk segadust. Nimelt kaaluti vahepeal samba püstitamist Sõmerule, kuna MTÜ Õpetaja Autähis ei suutnud leida ühist keelt Haljala vallavalitsusega.

Õpetaja autähis kujutab kukke koolitahvlil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles