22 riigi raamatukoguhoidjad pedaalivad läbi Virumaa IFLA-le

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: cyclingforlibraries.org

120 raamatukoguhoidjat 22 riigist vurab augustis jalgratastel läbi Baltimaade: toimub Cycling for Libraries 2012. Kahe augustipäeva jooksul tutvuvad retkelised Lääne-Virumaaga.


Cycling for Libraries, mis leiab aset 28. juulist 7. augustini, on rattaretk, kus ligi 120 raamatukogutöötajat ja raamatukogusõpra maailma eri paigust läbivad jalgratastel marsruudi Vilnius–Tallinn pikkusega umbes 600 kilomeetrit. Ratturite sihtpunktiks on IFLA (The International Federation of Library Associations) konverents Helsingis.

“Teel külastatakse erinevaid paiku, peetakse erialaseid debatte, seminare ja töötubasid. Korraldajad ise nimetavad taolist töövormi mittekonverentsiks (unconference tour). Niisugune retk toimus ka 2011. aastal, kui sõideti Kopenhaagenist Berliini,” rääkis Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist Tiina Kriisa.

Üle Eesti piiri veerevad raamatukoguhoidjad 2. augustil Valgas. Ratturitega sõidab kaasa ka Eestis ainuke raamatukogubuss, Tallinna keskraamatukogule kuuluv Katarina Jee. Peatuspaikades pakub buss tavapäraseid raamatukoguteenuseid, toimuvad kohtumised kirjanikega, lapsed saavad lahendada ristsõnu.

Rakveresse saabub Cycling for Libraries 5. augusti õhtupoolikul. “Külastatakse Rakvere linnust, süüakse õhtust ning kohtutakse kohalike kolleegide ja raamatukogusõpradega Wesenberghi kuursaalis, öö veedetakse Rakvere ametikooli õpilaskodus. Tõenäoliselt jätkub jalgratastel seiklevaid ja ekslevaid raamatukoguhoidjaid kõikjale linna kogu õhtuks,” ütles Tiina Kriisa.

Järgmisel hommikupoolikul tutvuvad külalised Lääne-Virumaa keskraamatukoguga. Samal ajal on linnarahvale avatud raamatukogubuss Katarina Jee. Seejärel läbitakse 85 kilomeetrit läbi Lahemaa marsruudil Rakvere–Haljala–Sagadi–Altja–Esku–Palmse–Ilumäe–Vihasoo–Viinistu–Loksa. Rakverest lahkuvaid rattureid ergutama ja neile järele lehvitama on oodatud kõik huvilised.

“Kehakinnitamiseks peatutakse pikemalt Altjal ja Sagadis. Siinkohal kutsume üles kohalikke tootjaid toetama ettevõtmist ja kostitama külalisi oma toodanguga. Miks mitte pakkuda peatuspaikades ka sobivaid teenuseid ja kaupu massaažiteenusest eesti käsitöö ja kohaliku toiduni,” nimetas Kriisa.

Cycling for Library rattaretke peaorganisaatoriteks on kaks entusiastlikku soomlast: Mace Ojala Turu linnaraamatukogust ja Jukka Pennanen Soome rahvusraamatukogust.

Ettevõtmine aitab kaasa koostöövõrkude loomisele rohujuure tasandil, rahvusvahelistele suhetele, raamatukoguinimeste füüsilisele ja vaimsele heaolule.

Väheoluline pole ka raamatukogude rolli teadvustamine hariduselus. Samuti väärtustab Cycling for Libraries keskkonnasõbralikku eluviisi.

Lähemalt saab lugeda http://www.cyclingforlibraries.org/

Osalejad

Valgevene 2, Belgia 1, Kanada 3, Taani 5, Eesti 3, Soome 15, Prantsusmaa 3, Saksamaa 13, India 1, Läti 7, Leedu 2, Mongoolia 1, Katar 1, Rumeenia 2, Venemaa 13, Serbia 2, Hispaania 1, Rootsi 4, Taiwan 2, Suurbritannia 3, Ukraina 1, USA 14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles