Kiri: Georg Hackenschmidt ja Paavo Kivise teos “Lurich”

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Georg Hackenschmidti tuntakse meil Georg Lurichist märksa vähem. Seetõttu on Eesti olümpiaakadeemia ja Eesti spordimuuseumi loodud Georg Hackenschmidti raamatuauhind kindlasti kiiduväärt.

Paraku valmistas auhinnažürii otsus pettumuse, sest ta ei suutnud objektiivselt ega vääriliselt hinnata meie spordikirjanike eliiti kuuluva Paavo Kivise teost “Lurich”, parimat, mis meie legendaarsest spordihiiust ja rahvuskangelasest on kirjutatud. Esiauhind sellele olnuks igati loomulik, loogiline ja põhjendatud. Spordiajaloos on Hackenschmidt ja Lurich lahutamatud – mõlemad tipptasemel sportlased, rivaalid, ent samas ka sõbrad. Hackenschmidtist on “Lurichis” peatükk ning teda on raamatus mainitud veel mitmekümnel leheküljel.

Tähelepanuväärne ja erakordne on ka “Lurichis” põimunud spordilugu kultuurilooga – peatükid A. H. Tammsaare, Oskar Luts, Amandus Adamson, Paul Pinna, Eduard Wiiralt, Voldemar Panso … ning veel mitmesajane isikunimede register, millest leiab hulk tuntud nimesid nii eesti kui ka välismaa kultuuriloost. Lühidalt – ainulaadne teos meie spordikirjanduses.

Ent ikkagi … Hoolimata Georg Hackenschmidti raamatuauhinna esimese žürii kahetsusväärsest, ebaõigest ja ilmselt erapoolikust otsusest on loota, et Eesti olümpiaakadeemia ja Eesti spordimuuseumi loodud auhind aitab kaasa Georg Hackenschmidti mälestuse jäädvustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles