Saber Strike õpetab sõduritele rahvusvahelist koostööd

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus Saber Strike koondab Tapal juhtstaabi erinevatele tasanditele  koos tegutsema sõjaväelasi kaheksa riigi armeedest.
Õppus Saber Strike koondab Tapal juhtstaabi erinevatele tasanditele koos tegutsema sõjaväelasi kaheksa riigi armeedest. Foto: Arvet Mägi

Saber Strike, mille juhtstaap paikneb Tapa sõjaväelinnakus, on USA Euroopa väejuhatuse samaaegselt Eestis ja Lätis korraldatav kahenädalane kombineeritud õppus.

Juhtimispunkti õppus korraldatakse Eestis ja üksuste väliõppus Lätis. Eesmärgiks on üksuste koostöö harjutamine Afganistani missiooniks ja samalaadseteks operatsioonideks tulevikus.

“Minu jaoks on see eelkõige võimalus harjutada oma jalaväe­brigaadi ja brigaadiüksusi rahvusvahelises kontekstis. Kui on vaja, kui keegi peaks siia saabuma ja me peaks koos nendega läbi viima sõjalise operatsiooni, siis see õppus valmistab jalaväebrigaadi ja üksused selleks ette, et me oleks valmis koos tegutsema,” selgitas maaväe ülem kolonel Indrek Sirel. “Põhisõnum on, et rahvusvahelises koostöös on alati õppida üksteiselt. Ka brigaadikindral Hilti ütles, et ta õpib väga palju asju meie brigaadilt, olles ja tegutsedes siin koos meiega.”

Sireli sõnul jätab Kirde kaitseringkond ja Tapal asuv taristu koos nende tegevusega mulje sellest, milline on Eesti kaitsevägi. Ka kommentaarid on seni olnud kõik positiivsed. “Kirde kaitseringkonna Tapa linnak on kindlasti üks paremaid Eestis ja siia võib tuua ükskõik millise ürituse ja külalise,” kinnitas ta.

Tapal asuv õppuse juhtkond on moodustatud USA Euroopa väejuhatuse alluvuses oleva logistika väejuhatuse juhtkonna ja maaväe staabi ohvitseride baasil. Õppuse üldjuht on kindralmajor Piqqee, keda asendab tema staabiülem brigaadikindral Hendrix. Õppuse ülema asetäitja on maaväe ülem kolonel Indrek Sirel.

Esimesel nädalal toimub staapide täiendusõpe, protseduuride kooskõlastamine ja operatsiooniplaanide täpsustamine, teisel nädalal juhtimispunkti õppus, mille raames treenitakse peamiselt mitmerahvuselist Eesti 1 jalaväebrigaadi staapi NATO operatsioonide raames.

Peale eestlaste on brigaadi staabis erialaohvitserid Lätist, Leedust, Inglismaalt, Prantsusmaalt ja USAst. Kõrgema üksuse funktsiooni õppusel täidab USA Pennsylvania osariigi ühendväejuhatuse 30-liikmeline staap, mida juhib üksuse staabiülem brigaadikindral Hilti.

Lätis Adaži polügoonil harjutavad koostööd maaväeüksused. Esimesel nädalal toimub seal lahinglaskmine ja väljaõpe ringkoolituse põhimõttel: iga riik valmistab ette ühe õppekoha, mille läbivad kõik teised riigid. Selle aasta õppusel valmistab Eestist osalev üksus ette konvoioperatsiooni õppekoha.

Ämari lennuväljal paiknevad Ameerika ühendriikide hävitajad A-10 ning transpordilennukid
KC-135. Tartus asuvad kompaniiülemad, kes töötavad JCATS arvutipõhise simulaatoriga. Staabi õppus põhineb väljamõeldud stsenaariumil, vastast mängivad Tartu matkakeskuses Eesti ja USA kaitseväelased.

Kokku on õppustel 2030 osalejat Eestist, Lätist, Leedust, Kanadast, Prantsusmaalt,  Ühendkuningriikidest, USAst ja Soomest (vaatleja staatuses). Osalejatest 370 on Eestis ja 1660 Lätis.

11.-22. juunini kestev Saber Strike on üks kolmest sellel kuul Eestis korraldatavast rahvusvahelisest õppusest. 3.-22. juunini harjutavad USA merejalaväelased koos Eesti kaitseväelastega liitlasvägede tehnika ja varustuse kohaletoimetamist ja lahingukorda seadmist õppusel BALTOPS. Juuni lõpus harjutavad Eesti, Läti ja Leedu liitlasvägede vastuvõttu arvutipõhisel õppusel Baltic Host.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles