Kaemus: Armastuse magusvalus võlu Roma Amorilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

ROMA AMOR
Occhi Neri (Old Europa
Cafe, 2012)


Itaalia duo ROMA AMOR – muusikud Euski ja Candela, kellega plaadil mängib kaasa ka Roberto Zabberoni – kõlab oma sel aastal ilmunud albumil “Occhi Neri” (“Mustad silmad”) romantiliselt ja nostalgiliselt, koguni retrolikult, tuues meelde šansoonid ja vahemerelikud armastuslaulud.

Lauljatar Euski hääl on lummav ja meeleolukas, kord igatsevalt lüüriline, kord käre-kähe, viies mõtted Edith Piafile, seda eriti laulus “Mon Amour”, mille prantslaslikule sarmile aitab suuresti kaasa ka akordion. Euski vokaal kõlab siiski märksa leebemalt.

Plaadi ava- ja nimiloos “Occhi Neri” täiendavad seda suurepäraselt kastanjetid ja vahemerelik kitarr. Loos “Euforia” toob muusika päritolu esile ka randa voogavate lainete hääl. Itaaliapärast meeleolu rõhutavad veel mitmes palas kostvad mandoliinihelid.

Kõik plaadi lood on itaalia ja prantsuse keeles ning muusikute Euski ja Candela enda looming. Nende keelte oskajad on plaadi kuulamisel küll eelisseisundis, kuid muusika meeleolu ei lähe kaotsi ka sõnadest täpselt aru saamata.

Laulude põhiteema on armastus, mis ei tekita siiski ainult eufooriat, vaid vahel mõtlikku igatsust ja malbet ahastust ning helget nukrust, mis tuleb eriti selgelt esile laulus “Le Coeur Au Chaud”. Nii mõni teinegi prantsuskeelne muusikapala viib mõtted Pariisi tänavakohvikutele, eelkõige lugu “La Conciérge”, mille muudab veelgi meeleolukamaks selles kõlav kellamäng.

Ansambli nimi Roma Amor on kaunis palindroom, mis toob meelde Ilmar Laabani raamatu pealkirja “Eludrooge ego-ordule”. Roma Amori muusika egot ehk nii väga ei paitagi, aga on kindlasti droogiks hingele.

“Occhi Neri” on ansambli kolmas stuudioalbum, kuid Roma Amor on ka väga hea kontsertesineja. Olen kuulanud nende esinemist ühel Leedu järvesaarel männimetsalaval, kus kerge vihm üldse ei häirinud, vaid muutis kontserdi veelgi meeleolukamaks.
4. augustil saab kuulata albumi lugusid elavas esituses itaaliapärases Muuga mõisas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles