Eesti suurimas külapoes avati toorpiimaautomaat

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister Helir-Valdor Seeder ostis toorpiima Tallinnassegi kaasa.
Minister Helir-Valdor Seeder ostis toorpiima Tallinnassegi kaasa. Foto: Meelis Meilbaum

Eile avasid põllumajandusminister, Lääne-Viru maavanem, valla­vanemad ja põllumajandussektori liidrid ametliku lindilõikamisega Põhjakeskuses juba kuu aega testitud toorpiimaautomaadi.

Rakvere vallavanem Aivar Aruja ütles avamisel, et tal on hea meel, et Eesti suurimas külapoes saab osta naturaalset piima. “See on väga tore ettevõtmine. Praegu elan linnas, aga olen olnud ka maainimene ja ise lehmi pidanud. Maitsesin siin piima ära, naturaalne ja testitud piim. Igal juhul hakkan ostmas käima, buss sõidab ju siia, olen pensionär ka, saan tasuta sõita,” rääkis rakverlane Pilvi Kallavus, kes ostis auto­maadist piima esimest korda.


Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri hinnangul on tegemist väga tänuväärse ettevõtmisega, sest kui veel kümmekond aastat tagasi oli väikepiimatootjaid palju rohkem ning vanaemasid-vanaisasid, kes andsid sugulastele värsket piima linna kaasa, siis tänane põllumajandus on muutunud. Suurtootmine aga tähendab seda, et piim läheb valdavalt kombinaatidesse.


“See aparaat loob linnainimesele võimaluse saada värsket piima. Üks asi on toorpiima juua, teine asi on, et see hapneb väga hästi. Eestis tehakse rahvustoite ju hapupiimaga, kas või näiteks kama. Teiseks on see samm otseturustamise suunas, et kohalik toit kohaliku inimeseni jõuaks. Ja see ahel on palju lühem ehk siis piim jõuab kiiremini tarbijani ja on värskem. Ka raha jõuab tootjani lühemat teed pidi, mistõttu on vähem vahendajaid ja osalisi, kelle vahel peab raha jagama,” selgitas Seeder.


“Kõik uued ja innovaatilised asjad tulevad Lääne-Virumaalt. See on üks näide, kuidas oleme sammukese teistest ees,” ütles Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum uhkusega.


Kuu aega kestnud testimise jooksul ostsid Põhjakeskuse külastajad OÜ A Piim juhatuse liikme Alo Altermanni sõnul automaadist argipäevadel esimesel nädalal 30 liitrit nädala sees ja 60 liitrit nädalavahetusel, aga juba nädala pärast tõusid need numbrid kahekordseks ning nädala sees osteti 60 ja puhkepäevadel üle 100 liitrit pastöriseerimata piima. Kokku mahutab automaat 200 liitrit ning seda täidetakse viiel päeval nädalas.


“Loodame, et need numbrid järjest kasvavad. Eesmärk on  automaate juurde tuua, kaubanduskeskustega kokkuleppele saada ja edasi minna,” sõnas Alo Altermann.
Laieneda plaanib A Piim nii Lääne-Virumaal kui Tallinna ja Tartu suunal. Järgmine piimaautomaat on kavas avada Rakvere kesklinnas.


“Tagasiside on olnud positiivne ning juba tunnevad automaadi vastu huvi ka teised maakonnad,” rääkis MTÜ Partnerid tegevjuht Mare Sikkut.
Seda hirmu, et tänapäeva lapsed rammusat maapiima ei talu, polnud ei automaadi omanikel ega poliitikutel.
“Kindlasti on inimesi, kellel on laktoositalumatus, aga mina seda ei usu, et muidu ei talu. Võib-olla esimene kord, kui sellist piima tarbida, teeb kõhule natuke liiga, aga pikema aja jooksul harjub ära. Meie vanemad ja minuvanused on sellise maapiima peal üles kasvanud ja ma arvan, et see on oluliselt tervislikum kui kooritud ja pastöriseeritud piim,” arutles Alo Altermann.


“See ei ole mitte kohustus, vaid võimalus neile, kes seda soovivad. Alati on võimalik uuesti sellest väga kemiseeritud ja töödeldud keskkonnast pöörduda tagasi looduse rüppe. Kunagi ei ole hilja. Miks mitte alustada seda siin Rakvere kandis toorpiimaga ja edasi minna ka teiste toodetega,” tõdes Seeder.


Toorpiimaautomaadi rajamine läks maksma 14 838 eurot, millest 8429 eurot tuli Lea­der-programmist ning ülejäänu automaadi rajanud OÜ A Piim enda vahenditest. Kohalik Leader-tegevusgrupp MTÜ Partnerid hindas toorpiima­automaadi ettevõtjate toetamise meetme 2012. aasta parimaks projektiks.
Värske pastöriseerimata piim tuuakse automaati OÜst Vaeküla Suurtalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles