Juhtkiri: Rakvere gümnaasium saab uuendatud trepi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegemist on muinsuskaitsealuse paekivist trepiga, mille korda tegemisel on kõrged nõudmised.
Tegemist on muinsuskaitsealuse paekivist trepiga, mille korda tegemisel on kõrged nõudmised. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere gümnaasiumi peaukse esine trepp on sama vana kui maja ise ehk üle 70 aasta.
Trepp on üle elanud sõja, nõukogude võimu ja Eesti banaanivabariigi, palavaid suvesid ja krõbekülmi talvi.


Sellel trepil on oma viimase koolipildi teinud tuhanded endised ja praegused rakverlased, pea igal perel on trepiga oma side. Selge see, et aastate jooksul on trepi olukord muutunud üha kehvemaks, eelmise sajandi lõpul tehtud remont ei suutnud trepi seisukorda kuigivõrd parandada.
Ühtmoodi lagunenuna mäletavad treppi nii kuuekümnendatel, seitsmekümnendatel, kaheksakümnendatel kui üheksakümnendatel kooli lõpetanud.
Ka õnnetused pole sel lagunenud trepil olemata jäänud: seal on aastate jooksul murtud nii käe- kui jalaluid.
Samas on kõnealune trepp otsekui sümbol – astmed ellu, viimane piir idüllilise nooruse ja täiskasvanuelu karmi tegelikkuse vahel.
On tore, et viimaks on leitud raha ühe Rakvere kaunima hoone peasissepääsu kordategemiseks.
Maja fassaad saab uue ilme saastekvootide müügist tulnud rahaga, aga kuna trepi renoveerimine ei anna mõõdetavat energiasäästu, tuli linnal selleks raha leida enda nappidest vahenditest, ning sugugi mitte vähe, sest muinsuskaitse esitas oma karmid nõudmised. Seetõttu on trepi remont tekitanud linnavolikogus ka palju vaidlusi.
Muinsuskaitse kindel korraldus oli, et trepp tuleb taastada paekivist. Siiski pidas volikogu otstarbekaks eraldada vajalikud 82 000 eurot, et koos gümnaasiumi vundamendi soojustamise ja fassaadi renoveerimisega läbiks uuenduskuuri ka ajalooline trepp.
Järgmised gümnaasiumilõpetajad saavad 2013. aasta kevadel ellu astuda juba mööda taastatud treppi ja kooli vilistlased oktoobris gümnaasiumi juubelile tulla niisamuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles