Rakvere gümnaasiumi trepp uueneb juubeliks

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegemist on muinsuskaitsealuse paekivist trepiga, mille korda tegemisel on kõrged nõudmised.
Tegemist on muinsuskaitsealuse paekivist trepiga, mille korda tegemisel on kõrged nõudmised. Foto: Meelis Meilbaum

Tänavu juunikuus tehti viimased ajaloolised pildid koolilõpetajatest Rakvere gümnaasiumi peasissekäiguesisel õnnetus seisus trepil, mille aastaid oodatud remont on nüüd alanud.



Tänaseks on trepp osaliselt demonteeritud ja hakatakse uut treppi paigaldama, asendades lagunenud paekiviplaadid
uutega.

Rakvere gümnaasiumi direktori Aivar Pardi sõnul kohendati treppi viimati kümme-viisteist aastat tagasi, vahetades välja mõne eriti hullus seisus olnud plaadi.

“Aga nagu on meie ühiskonna häda – terviku tegemiseks ei jätkunud raha,” tõdes Part.

Nõnda tuli kannatlikult oodata, kuni Rakvere linnavolikogu otsustas tänavu veebruaris suurendada omaosalust fassaadi renoveerimiseks terviklahendusena. Nõnda eraldati ligemale 82 000 eurot, et koos gümnaasiumi vundamendi soojustamise ja fassaadi renoveerimisega korda teha ka koolimaja trepp.

Trepi renoveerimise muudab kalliks muinsuskaitse nõue taastada trepp paekivist, mistõttu on trepi remont tekitanud volikogus palju vaidlusi.

“Trepp on muinsuskaitse all ja emotsionaalse väärtusega – sel trepil on seisnud tuhanded vilistlased,” ütles Rakvere linnapea Andres Jaadla ja kinnitas, et gümnaasiumi juubelipeol, 6. oktoobril, saavad vilistlased astuda juba mööda uut treppi.

Rakvere abilinnapea Sven Kesler täpsustas, et remondi käigus jäetakse alles need 1938. aastal paigaldatud ajaloolised astmed, mis on hästi säilinud, teised asendatakse uutega.

“Arvestama peab seda, et paekivil on erinevad kihid, mis reageerivad erinevalt külmale ja soolale. Seepärast tuleb need väga hoolikalt valida, et ei juhtuks nõnda, et tööd vastu võttes on trepp visuaalselt ilus, kuid kevadeks on alles vaid killustik,” selgitas Kesler.

Rakvere gümnaasiumi Vabaduse tänava hoonet renoveeritakse energiasäästlikuks saastekvootide müügist saadud raha eest, samuti nagu Rakvere gümnaasiumi Tallinna tänava hoone, põhikooli ja Tuleviku 8 hoone.

Abilinnapea Sven Kesleri sõnul ollakse töödega graafikus, kuid Rakvere gümnaasiumi peahoone ehitaja võiks tema meelest näidata üles suuremat initsiatiivi.

“Aga omalt poolt püüame silma peal hoida ning tagant tõugata ja järelevalvet teha. Seda peab tegema siiski linn, kes on hoonete omanik, mitte Riigi Kinnisvara AS, kellel on niigi palju objekte käsil,” lausus Kesler.

Rakvere linna ehitusinsener Marianne Klopets lisas, et kui eelmisel nädalal oli gümnaasiumi juures suhteliselt vaikne, siis selleks nädalaks on peatöövõtja OÜ Rito töömehed kohale saatnud ning töödega ollakse siiski graafikus.

Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part ütles, et pärast eilset töökoosolekut on ta pisut optimistlikum. Vundamendi soojustamine käib, õige pea lubati üles seada ka tellingud.

Rakvere gümnaasiumi peahoone ehitustööd peaks valmis saama enne kooli pidustusi, oktoobri alguseks, lõpptähtaeg on 30. oktoober.

Rakvere põhikooli ja Tuleviku 8 hoone remont peaks tehtud olema augusti lõpuks ning Rakvere gümnaasiumi teise hoone ehk endise vene kooli tööde tähtaeg on septembri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles