4. päev: õpiti töökeskkonna ohutust ja iseseisvust - läbi usalduse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored pallimänguhoos.
Noored pallimänguhoos. Foto: Rakvere linnamalev

Päev nagu päev ikka, mõne jaoks töisem, mõne jaoks lahedam. Malevanoored aga toimetasid hommikul kella üheksast alates ning said endale 6,5 tundi tööaega kirja. Väärtuslikud tunnid oodatud sissetuleku saavutamiseks.

Malevlase jaoks ei ole töötundide lugemine peamine ja igapäevane tegevus. Malevlane tunneb koosviibimisest ja koostegemisest rõõmu.

Päev näitas, et ühine tegemine ongi malevlase motivatsiooni aluseks. Köögitoimkonna tüdrukud olid väga särtsakad ja osavalt aitasid kokka kogu tööspektri ulatusest- kooriti, puhastati, lõiguti, poolitati.

Viimistleti eelmise päeva tööd värvimises, ja enam ei tohiks kõlada värvimine kui esmane tööülesanne. Pööningu vahelagi demonteeriti täielikult, edasi ootab tööjärge katus, kuid seda teevad kogenud ehitusmehed augustis.

Malevlaste kaasabil on ettevalmistustööd viinud projekti märgatavalt edasi- kujundada Eesti Langevarjukeskuse pakkimisruumist, milles seni pakiti langevarje, elamiskompleks. Esimesel päeval välja hõigatud eesmärk- elamustingimuste parandamine- sai väärika sammu lõpptulemusele lähemale.

Päev varasemalt tekitatud trimmeri tagajärg, ehk lõputuna tunduv märja rohu tagavara, sai omajagu ammendatud. Nüüd saab hakata keskenduma sisulisematele asjadele. Kraamimised, koristamised ja sättimised on selleks korraks tehtud

Päeva märksõnaks kujunes usaldus. Nimelt anti kõigile tööülesanded kätte. Õigemini noored olid need omavahel eelmisel päeval jaganud. Kogu päeva vältel sekkusid kasvatajad minimaalselt kogu tööprotsessi. Poistel lasti oma äranägemise järgi disainida ja valmis teha kompostinurk, tüdrukud said omas tempos riisuda heinahunnikuid. Pööningu korrastaminegi jõudis kaugemale kui oodatud. Sisemine tahe viis noored kaugemale, kui nad ise oleksid uskunud. Tänane päev ei näidanud väsinuid, ju olid tööülesanded jagatud täpselt võimete järgi. Noored hindasid ennast objektiivselt.

Neljanda malevapäeva selgroogu tuli murdma Rakvere Terminal OÜ juhatuse liige Reimo Piirsoo, kes rääkis oma ettevõtte põhitegevusalast, vedelkütustele hoiustamisteenuse pakkumisest. Rakvere Terminali poliitika suunast, mis on välja töötatud nii, et tegevus ei kahjustaks ümbritsevat keskkonda ja selle elanikke. Sotsiaalne vastutus, üldine ohutus on langevarjuspordis, kui ka kütuseäris, vaieldamatult esmaselt tähtsal kohal. Reimo oleks justkui mõistnud noorte väsimust ja tegi oma sõnavõtuga kiiresti: peamine, et keskkonda ja kogukonda toetada sai edasi öeldud. Kogu terminal ettevõtjana tunnetab oma kohust panustada Rakvere kogukonna heaolusse ja leiab, et linnamaleva laste välisrühma toetamine on selleks hea võimalus. Lapsed mõistavad panust. Mõistmise märgiks noolisid teravamad pilgud jäätisekülmkappi, sest päev varem ära saadetud jäätiseauto oli lõunaks oma kraami kohale toimetanud. Kõigest päevase hilinemisega.

Reimo Piirsoo tõdes, et laste iga tegevus malevas on eesmärgistatud ja pannakse suurt rõhku keskkonnateadlikkusele ja tööohutusele. Noored ei ole malevas vaid töötegijad vaid malevat juhitakse kaasamis juhtimisstiili põhimõtteid arvestades, neid võetakse kui partnereid ja koos nendega püütakse võtta malevapäevadest parim. Rakvere Terminal jätkab kindlasti ka edaspidi panustamist projektidesse, mis tõstavad noorte inimeste keskkonna ja tööohutuse teadlikkust ning Rakvere elukeskkonna väärtust.

Noortel omakorda on hea meel, et keegi tuli rääkima töövõimalustest ja töökeskkonnast nende endi kodupiirkonnas.



Õhtul peale tööpäeva asuti Koigis eakaaslastega korvpallitama. Paraku jäädi väga emotsiooniderohkes ja tihedas korviheitluses teiseks. Kohalikel oli platsieelis ja sport seekord võitis. Tõeliste aumeeste ja naistena peeti kohtumist hea sõnaga meeles veel hiljemgi. Austus vastastesse!

Peale pikka pallimängu ootas hubane vabaajaruum, kaardimängud ja üllatus-üllatus , kontrollküsimused lõppenud päeva kohta.

Ikka tehakse ja nähakse ja pakutakse tähelepanu, kui oled oma töölõigu lõpetanud. Usalda, kuid kontrolli. Noortel jäi see selgesti meelde. Nad kirjeldasid oma päevategevust, tööülesandeid ja mõtteid kõige selle läbiviimisel.

Oodatakse viiendat päeva, laupäeva, mis toob endaga maatöid Imaveres, metsaistutamist Eesti Langevarjukeskuse kõrval metsavööndis ning majas abilisena akende paigaldamist. Viienda päeva märksõnaks on allhange. Mis saab siis kui ettevõte kutsutakse/tellitakse partneri klienti teenindama. Noorte töötahe ja moraal on kõrge. Eelseseisvaid puhkepäevi ei mõisteta- miks teha paus, kui on võimalik raha teenida. Tööaja režiimist ja puhkamise vajalikkusest, räägime juba lähipäevadel uuesti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles