Rattakellad on nõutud kaup

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja kiirvisiit tänavatele andis tulemuseks hulga ilma kellata jalgrattaid, signaalkell oli küljes ainult ühel kondijõul liikuval aparaadil.
Virumaa Teataja kiirvisiit tänavatele andis tulemuseks hulga ilma kellata jalgrattaid, signaalkell oli küljes ainult ühel kondijõul liikuval aparaadil. Foto: Meelis Meilbaum

Rattureid haaras ärevus, kui politsei teatas, et pealinnas hakatakse jalgrataste varustust kontrollima ning kauplustes on rattakellade müük oluliselt suurenenud. Mõni mees peab aga kellast paremaks kõva häält.


Koidula tänaval asuvas Anome kaupluses on rattakellade müük suurenenud eriti pärast seda, kui meedias hakati kajastama, et politsei rattureid kontrollib. Poodi on tulnud ka noored, kes teavad, et midagi uut peab rattal olema, aga mis täpselt, seda nad kohale jõudes enam ei mäleta. Siis aitab müüja.
“Igal pool Facebookis on trahvikviitungid juba üleval. Tullakse ja rabatakse,” kommenteeris Hawaii Ex­pressis kliente teenindav mees olukorda.
Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht Tarmo Tammiste ütles, et Virumaal praegu väga palju jõude jalgratturite kontrollimiseks ei suunata. “Kuni 22. juulini tegeleme süvendatult kiirusega,” sõnas ta ja lisas, et kergliikluse teema tuleb päevakorda augusti teisel poolel, mil õhtud pimedaks lähevad.
Tammiste sõnul ei ole uues liiklusseaduses jalgratta varustuses muudatusi. “Rattal peab olema töökorras pidur, signaalkell, ees valge ja taga punane helkur,” loetles ta. Lisaks peab vähemalt ühe ratta mõlemal küljel olema kollane või valge helkur ning pimedal ajal põlema ees valge ja taga punane tuli.
Kergliiklusteel sõitnud anonüümseks jääda soovinud ratturil kella polnud, tal ei olnud kavas seda ka muretseda. “Ma oskan kõva häälega karjuda, see ongi minu kell.” Trahvi ta enda kinnitusel ei karda. “Saab eest ära sõita, politsei ei saa kätte. Ja kui saab, tuleb midagi välja mõelda. Mis seal ikka trahvida, häälega oskan signaali anda küll. Põhimõtteliselt ei pane kella,” rääkis mees.
Rakvere tänavatel sõitva Astridi on politsei puuduvate tulede tõttu juba kinni pidanud. Trahvist õnnestus naisel pääseda ja politseile sai antud lubadus tuled osta. Neid küll pole veel tema rattal, kuid Astrid lubas lähiajal muretseda nii kella kui tuled, sest ratas on ta peamiseks liiklusvahendiks.
Tervisesporti harrastaval Meelisel on olemas nii kell kui tuled. Mõlemad ostis ta hiljuti K-rautast. Kell maksis kaks
eurot, tuled neli.
“Ma ei tea, mis häält ma peaks tegema, kui inimesed tee peal ees on. Vahel nad räägivad omavahel ja ei kuule su tulekut. Kellaga on kergem,” kinnitas Meelis.
Kuigi enamikul neljapäeva õhtul Rakveres liikunud ratastel kell puudus, on müüjate sõnul huvi kellade, helkurite ja tulede vastu väga suur.
Rattakellasid võib Rakvere poodidest leida erineva hinnaga. Näiteks RixRattast saab kella 1.50 euro eest. Hawaii Expressis jäävad hinnad vahemikku 2.90-10 eurot ning Anomes oli odavaima kella hind neljapäevase seisuga 3.10.
Ka väljanägemiselt on kellad erinevad. Anome kaupluses on naiste seas populaarne lillemustriga kell.
Kas uut ratast ostes on kell liiklusvahendil juba küljes või mitte, sõltub poest. RixRatta kaupluses on see olemas: “Ei saa ju müüa, kui ratas ei vasta normile. Siis ei ole võimalik temaga ju kojugi sõita,” lausus RixRatta töötaja.
Hawaii Expressist öeldi, et kella olemasolu sõltub sellest, kas see on tehases külge pandud või mitte. Kõigil uutel lasteratastel pidi kell küljes olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles