Romantiline “võilillevein” Muuga mõisas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dandelion Wine
Dandelion Wine Foto: Dandelion Wine

Suurejoonelises uusrenessanss-stiilis Muuga mõisas esineb 4. augusti õhtul Austraaliast pika teekonna ette võtnud uus-keskaegset muusikat viljelev duo Dandelion Wine.


Bändi nimi tähendab tõlkes võililleveini ja üsna magus, aga samas mitte lääge, Dandelion Wine’i erinevaid muusikasuundumusi kokkusegav looming ka on. Nende uus-keskajapõhjalises muusikas on flirti nii popi, goth-rock’i, trip-hop’i, Kesk-­Aasia kui araabia muusikaga. Nii on Dandelion Wine’i muusikastiili nimetatud küll ethereal post-dream pop’iks kui ka medieval trip-hop’iks.
Kindel on aga see, et Dandelion Wine on eeterliku elektro-maailmamuusika bänd, mis tegutsedes kängurutemaal Melbourne’is loob hoopis iseäraliku maailma. Maailma, kus sajandid sulanduvad üksteisesse, moodustades terviku. Maailma, kus keskaegsed helid kõlavad kokku elektrooniliste biitidega.
Maailma, kus ingellik vokaal hõljub väändudes kitarrihelide kohal. Maailma, kus õrnad akustilised sosinad on kõrvuti hingemöllu kirglike puhangutega.
Kuid ka nende kõige intensiivsemates lugudes on selgelt kuulda keskaegseid ja maailmamuusika instrumente, mille kasutamine ongi bändi kaubamärgiks – dultsimerid ja flöödid helisevad üle toekate analoogsüntide kogukate biitide ja ekstsentriliste kitarride. Kogukaid biite Muuga mõisas küll ei kuule, sest tegemist on akustilise kontserdiga.
Austraalia duo ebakonventsionaalsete pillide jada täiendavad bell cittern (hiliskeskaegne 12keeleline mandoliinisarnane pill) ja sansula (Saksa variant Aafrika kalimbast ehk pöidlaklaverist).
Bändil on Euroopas ilmunud neli albumit ja lisaks neile varasemast perioodist kolm ainult Austraalias ilmavalgust näinud CDd. Viimase kümne aasta jooksul on Dandelion Wine tuuritanud Euroopa risti ja põiki läbi ning esinenud ka Jaapanis ning muidugi koduses Austraalias.
Oma tuurikontsertidega on nad üles astunud nii underground-klubides kui ka suurtel maailmamuusika festivalidel, kirikutest metal-muusika festivalideni, teatrisaalidest kogu öö kestvate techno-muusika pidudeni ja isegi psühhiaatriahaiglates Saksamaal ja Austraalias. Dandelion Wine’i tuuride kõrghetkedeks on olnud esinemised niisugustel festivalidel nagu Wave Gotik Treffen (Saksa), Menuo Juodaragis (Leedu), Summer Darkness (Holland), Elf Fantasy Fair (Holland), Kunigunda Lunaria (Leedu), Schloss Burg (Saksa), Anthinoises (Belgia), Trolls et Légendes (Belgia), Les Brumes de Mai (Belgia) ja Dark Easter (Holland).
Eestisse jõuab Dandelion Wine esimest korda ja alustab eksklusiivse akustilise kontserdiga Muuga mõisas oma seekordset Euroopa turneed pärast kaheaastast Austraalias paigal olemist.
Bändi turnee kontserdid toimuvad peamiselt Saksamaal ja Šveitsis ning ei meie lähi- ega naaberriikidesse algava tuuri kontserdid ei jõua. Seetõttu on kontsert “Tumeromantika õhtu Muuga mõisas” ainulaadne võimalus seda omanäolist muusikakollektiivi näha ja kuulda.
Teine kontserdil üles astuv, chanson noir’ ja neofolgi piirimail kõlavat Pariisi või Rooma kohvikute hõngulist muusikat esitav duo Roma Amor Itaaliast lendab sealt samuti spetsiaalselt Muuga mõisa kontserdi tõttu siia ja pärast kodumaale tagasi.

Dandelion Wine
Naomi Henderson: vokaal, flööt, plokkflööt, löökpillid, elektroonika, kitarr, sansula
Nicholas Albanis: kitarrid, Apalatši dultsimer, dultismer, lauto, poogenpsalteerium, bell cittern, mandoliin, bass, löökpillid, vokaal, elektroonika

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles