Kunda ekstreemsus kasvab

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13aastane Aleks Roopa on üks paljudest Kunda noortest, kes uue skate-pargi võimalusi usinalt ära kasutavad.
13aastane Aleks Roopa on üks paljudest Kunda noortest, kes uue skate-pargi võimalusi usinalt ära kasutavad. Foto: Eero Vabamagi

Kunda staadionile ehitati skate-park, mis avatakse ametlikult homme. Skate-pargi rajamise taga on MTÜ Kunda Crew, kes kaks aastat tagasi rajas vanasse leiva­tehasesse sise­pargi, mis 2010. aastal Kunda linna aasta teoks ja Lääne-Viru­maa aasta teo nominendiks valiti.


Kuigi ametlik avamine toimub homme, oli kolmapäeva pärastlõunal skate-park peamiselt tõukerattal trikitavaid lapsi täis. “Parki ma tühjana pole näinud, kui on ilus ilm, siis on alati probleem, et siia ära mahtuda,” kommenteeris MTÜ Kunda Crew asjaajaja ning välipargi projektijuht Madis Vasser.
13aastase Kunda poisi Aleks Roopa sõnul veedab ta ilusa ilma puhul seitse päeva nädalas skate-pargis. Aleks on tõukerattaga sõitnud üle aasta.
Ta tegeles varemgi ekstreemspordiga, aga kuna BMXiga sõitmine veel liiga raskeks osutus, jõudis ta tõukeratta juurde.
Pargi rajamise idee sündis poolteist aastat tagasi, kui avastati, et on avanenud uus PRIA meede külade arendamiseks. Kuna alla nelja tuhande elanikuga Kunda linn on Euroopa Liidu jaoks küla, otsustati võimalust kasutada ja küla arendada. “Hakkasin uurima, leidsin abilisi ja hakkasime projekti vorpima,” sõnas Madis Vasser.
Euroopa Liidult saadakse 90% vajaminevast summast, ülejäänu on andnud Kunda linn ja sponsorid. “Kunda linna tuleb kõvasti tänada. Samuti skate-pargi ehitusfirmat Tiptiptappi, ilma nendeta poleks seda parki siin,” ütles Vasser. Ta lisas, et on juba ammu kaotanud järje, kui palju Kundas sõitjaid on. “Ma ise käin hästi harva Kundas, aga kui siia tulen, näen jälle kümmet uut nägu. Ja nad sõidavad enam-vähem sama hästi kui kohalikud tipud,” rääkis ta.
Kunda linnapea Riina Soo­ääre sõnul on uue skate-pargi rajamine linnale väga oluline. Ta lisas, et noortele erinevate tegevuste pakkumine on alati väga teretulnud nähtus, eriti kui selle eesotsas on ka ise asjast väga huvitatud noored poisid.Sooääre sõnul pole skate-pargi rajamine tähtis ainult Kunda tasandil, vaid sõitjaid käib Kundasse kogu maakonnast.
Kunda ekstreemspordielu sai alguse aastaid tagasi staadionile ehitatud väikesest rambist, mis nüüdseks ära on lõhutud. “Sõitjaid hakkas vaikselt tekkima ja siis järsku kadus see väike park siit ära,” kommenteeris Vasser, “aga sõitjad jäid ula peale ja oli vaja kiirelt tegutseda, et neil oleks indu jätkata.”
Praeguseks on Kundas kaks skate-parki – nii välipark kui Leivaka nime all tuntud sisepark. Välipargi tagumine sein on kolm meetrit kõrge ja ehk üks kõrgemaid Eestis. Vasseri sõnul sai see projekti sisse kirjutatud, sest Kunda lapsed arenevad kiiresti. “Et neil oleks mingigi väljakutse. Natukesekski vähemalt,” lausus ta.
Kuigi välipark juba nii kohalike kui ka kaugemalt tulnute kasutuses on, leiab ametlik avamine aset homme kell 12, mil toimub BMXide ja tõukerataste võistlus. “Kes tunneb asja vastu huvi, aga ise veel ei harrasta, sel tasub laupäeval vaatama tulla,” kutsus Vasser. Rambi kõrvalt üritatakse trikke ka publikule kommenteerida. Kui ilm on vihmane, kolitakse alternatiivina Leivakasse. “Seal tuleb siis pigem niisama olemine. Ei saa teha uue pargi avamist teises pargis,” sõnas Vasser.
Välipark on avatud kõigile, kes vähegi huvi tunnevad. Ära ei aeta kedagi, kui just lagastama ei tulda. “Põhieesmärgiks on ikkagi trikitamine. Päris maanteerattaga ei ole siin võib-olla midagi teha, jäädakse ainult ette, aga muud vahendid on ­oodatud: rulad, rulluisud, tõukerattad, BMXid – kõik, mis vähegi veereb,” ütles Vasser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles