Rahvas lustis külades mõnuga

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veneveres toimusid esinemised, simman, töötoad ja palju muud, kuid kõige populaarsemaks kujunes ümbruskonda tutvustav ringsõit.
Veneveres toimusid esinemised, simman, töötoad ja palju muud, kuid kõige populaarsemaks kujunes ümbruskonda tutvustav ringsõit. Foto: Eva Klaas

Laupäeval avas rahvale oma väravad 20 küla üle Eesti, Lääne-Virumaal Venevere ja Miila küla, mida külastas sel päeval sadu inimesi.

Avatud külaväravate päev Laekvere vallas Veneveres pakkus mänge lastele ning Salla naisansambli, Avinurme meeskoori ja Muuga rahvatantsijate meeleolukat esinemist, samuti nostalgilist ringsõitu vana veoautoga mööda külavaheteid.

Kuigi taevataat vahepeal ka vihmal sadada laskis ning mõned esinemised tuli siseruumidesse kolida, sai õhtuse simmani kenasti pargis pidada.

Unenäopüüdjate kontserdil tuli rahva mahutamiseks seltsimaja saali tuua lisatoole.  “Oleme Veneveres “Ärimehi” mänginud varem mitu korda, seetõttu oli isegi pisut üllatav, et kaasaelajaid jagus nüüdki,” sõnas Venevere haridus- ja kultuuriseltsi juht Eerik Lumiste.

Seltsimajas püüdis pilku maalinäitus, kus olid väljas loodusest inspireeritud pildid Aino Palmilt, kes elab Ida-Virumaal väikeses Västriku külas, mida enam ametlikult olemaski pole.

Ta hakkas maalima alles kümmekond aastat tagasi, 60aastaselt, ning käis mõnel kursuselgi. Nii mõnigi leidis, et naisel on head kunstnikukätt.

Venevere raamatukogu juhataja Sirje Raudmäe ütles, et laat, kus müüdi kõikvõimalikku käsitööd, läks hästi korda, samuti jagus huvilisi töö- ja õpitubadesse.

Kohalike naiste juhendamisel valmisid soola- ja hapukurgid mõne tunniga, kohapeal pandi purki enam kui kakskümmend kilo kurke. Õppida sai viltimist ja laastukorvi punumist.

Eriti populaarseks kujunes ringsõit mööda väiksemaid külavaheteid veoauto GAZ 51 kastis. Tehti üheksa reisi, vahepeal auto küll keeldus liikumast, kuid osavate kätega mehed ei jätnud jonni ning pärast paari kapoti all veedetud tundi said sõidud jätkuda.

Eerik Lumiste sõnul võis külaväravate päeval osalejaid olla neljasaja ringis.

MTÜ Miila Hiiemäe juhatuse esimees, Miila külavanem Raigo Rebane rääkis, et registreeritud külalisi oli üle 350, aga et paljud ennast kirja ei pannud, on tegelik arv oluliselt suurem. “Külastajaid oli ka näiteks Soomest, Rootsist ja Brüsselist,” ütles Rebane.

Külaelu vedaja sõnul tunti suurt huvi kangastelgedel päevavaiba kudumise vastu, nii et vaip sai päris pikk.

“Ka maavanem, pillimehed ja teised tahtsid oma triibu kududa,” sõnas Raigo Rebane. Samuti jätkus huvilisi puutöö õpituppa, kus oli mõeldud ka lastele ning meisterdajatest tekkis lausa väike järjekord.

“Omamoodi oli saunavihtade valmistamise töötuba ning nii mõnigi lahkus värske vihaga,” märkis külavanem.

Oksjonikorv läks Miila külas müüki 65 euro eest, lisaks pakuti oksjonil oma külale iseloomulikku, nagu näiteks T-särgid või vaip. Simman lõppes tublisti pärast keskööd ning seejärel asusid musitseerima lõõtsamehed Martin Müller ning Asso Int.

Avatud külaväravate päeva üle-eestiline projektijuht Külli Vollmer Eesti külaliikumisest Kodukant ütles, et vaatamata vihmasele ilmale kusagil ükski tegevus päris ära ei jäänud.

“Mina ise käisin neljas maakonnas ja neljas külas,” sõnas Vollmer ning lisas, et kohtas igal pool rõõmsat ja lahket külarahvast ning palju inimesi, kes pakutud tegevustes kaasa lõid.

Vollmer väisas ka Miila küla Rägavere vallas. “Kohalikud rää­­kisid, et külaliste hulgas oli nii neid, kes varemgi käinud, kui täiesti uusi nägusid,” ütles ta.  Naise sõnul olid igal pool populaarsed töötoad, mis panid tegutsema nii noori kui vanu.

Avatud külaväravate projekt jätkub laupäeval, siis ootab oma tegemistest osa saama kümme Eestimaa küla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles