Võsu muusikapäevadel kuulis puhkpille ja noortebände

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorteansamblite konkursis astus võistlustulle ka Rakvere ametikoolii bänd TeineAmet.
Noorteansamblite konkursis astus võistlustulle ka Rakvere ametikoolii bänd TeineAmet. Foto: Arvet Mägi

18.–22. juulini toimunud Võsu muusikapäevad Võsu Viis möödusid publikumenu ja kaunikõlalise muusika tähe all.



Võsu muusikapäevade traditsioon ulatub 1992. aastasse, mil Valdur Liivi, Jüri Leiteni, Tarmo Leinatamme ja Vaado Sarapuu eestvedamisel Lääne-Viru kuurortasula suvisele muusikaüritusele alus pandi.

Festivaliga kuulub kokku puhkpillimängijate suveakadeemia, kus tänavu osales muusikuid kümmekonnast orkestrist üle Eesti.

Suveakadeemia korraldaja, Eesti Puhkpillimuusika Ühingu juhatuse liige Toomas Peterson hindas tänavuse akadeemia kõigi aegade parimaks, nimetades peamise põhjusena varasemast suuremat orkestri koosseisu. Muusikapäevade raames moodustuval orkestril oli seekord ka tavapärasest suurem koormus: mõne päevaga tuli pillimeestel omandada lisaks traditsioonilisele Võsu Viisi galakontserdi repertuaarile ka Villu Valdmaa kirjutatud lastelaulude kava. Peterson tunnustas muusikute õpisuutlikkust, ent lisas, et palju sõltub eeltööst. “Nad hoiavad end selle juulikuise päevani vormis, ei ole nii, et enne on kaks kuud pausi ja siis on mokk vedel,” kiitis korraldaja suveakadeemias osalenute ettevalmistust.

Toomas Petersoni sõnul on üheks suveakadeemia eesmärgiks, et tihtilugu väikestes koosseisudes mängivad orkestrandid saaksid tutvuda puhkpillimuusika tegelike võimalustega. “See pole ainult marss, polka ja matus, nagu arvatakse,” ütles Peterson, kes Võsu muusikapäevade orkestri repertuaari mahutanud nii sümfoonilist puhkpillimuusikat kui ka rokki. “Silmaga on näha, kuidas mängijad proovist proovi arenevad.”

Peterson avaldas lootust, et muusikapäevadel osalemine avardab ka kohalike orkestrite repertuaari, ka ekstra tänavuseks festivaliks loodud Villu Valdmaa lastelaulude seaded võiksid tema meelest leida koha lastekooride ja puhkpilliorkestrite kontsertidel.

“Publikule läks väga hästi korda,” kommenteeris Peterson muusikapäevi ja nimetas peale galakontserdi publikumenukate ja elamuslikena ka USA West-Virginia University Wind Bandi esinemist ning Rakvere Linnaorkestri ja Rakvere muusikakooli laulustuudio ühiskava “Entel-tentel”.

Ürituse viimane päev, mille sisustamist toetas ka Euroopa Liidu LEADER-programm, oli pühendatud noortemuusikale – uuriti, kuidas laul ja muusika sünnivad. Noorteansamblite konkursil Võsu rannaklubis astus võistlustulle neli bändi: Lazy-form, Sinfull Jester, TeineAmet ja Tuli.

“Suur rõõm on teatada, et võitis konkursi noorim bänd Tuli, mille liikmete keskmine vanus on 13 aastat,” lausus Võsu muusikapäevi organiseerinud sihtasutuse Võsu Kuurort juhataja Anneli Kivisaar. Kivisaare sõnul oli tegemist žürii ja publiku vaieldamatute lemmikutega, kes võlusid südameid nii omaloomingu kui ka ajatute poplugude töötlustega. “Mitte nii tavapärane, veidi raju,” iseloomustas Kivisaar Rakvere noormeeste bändi stiili. Konkursi võitjale oli auhinnaks võimalus astuda soojendusesinejatena üles muusikapäevade viimasel kontserdil klubis Seitsmes Taevas ja nii õnnestuski ansamblil Tuli soojendada ansamblit Revolver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles