Võsu vabatahtlikud päästsid elumaja

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pritsimehed Võsul Metsa tänaval elumaja süttinud puitkatust kustutamas.
Pritsimehed Võsul Metsa tänaval elumaja süttinud puitkatust kustutamas. Foto: Andrus Aasmäe

Tänu Võsu vabatahtlike pritsimeeste kiirele tegutsemisele päästeti eelmise neljapäeva õhtul kuurortasulas süttinud kahekorruseline elumaja.

Võsu asulas Metsa tänaval süttis eelmise neljapäeva õhtul kahekorruselise elumaja sindlikatus. Seda märkas juhuslik mööduja ja teatas sellest regionaalsele häirekeskusele.

Tol õhtul päästeteenistuse operatiivkorrapidajana tööl olnud, varem Võsu kutselisi päästjaid juhtinud Andrus Aasmäe rääkis, et esimesena olid sündmuskohal isa ja poeg Olev ja Priit Pähklamäe.

Hiljem lisandusid teisedki kohalikud vabatahtlikud ja kutselised päästjad.

Aasmäe sõnul pritsimehed alguses tulekolde asukohta ei teadnud ja seepärast kontrolliti kogu hoonet. Hiljem selgus, et süttinud oli vaid puidust katus.

Majas perega elanud mees tunnistas päästjatele, et oli männiokstega kütnud kaminat.

Kaminat köetakse tavaliselt lehtpuudega, sest need ei anna sädemeid.

Kaminas põlevatest männiokstest lendasid sädemed otse korstnasse ja sealt katusele.

Aasmäe sõnul polnud kolm päeva sadanud. “Sellest piisas, et puitkatus tuld võtaks,” ütles ta ja lisas, et vabatahtlikest oli kõvasti kasu.

Naabrinaise sõnul tõstis vabatahtlike kiire tegutsemine turvatunde taevani ja hirmu, et tuli võiks ka naabermajani levida, ei jõudnudki tekkida. “Kohe saadi jaole,” selgitas naine. Tema sõnul oli see pärast Võsu kutselise päästekomando sulgemist esimene kord näha vabatahtlike tegutsemist. “Esimene kogemus oli positiivne,” lausus ta.

Naise sõnul saadi tulele kiiresti jaole veel seepärast, et suvel on Metsa tänaval tavalisest rohkem  liikujaid. See tänav on umbtänav ja seal käiakse sagedamini ainult suvel. Oleks tulekahju kevadel või sügisel puhkenud, siis poleks ilmselt seda nii ruttu märgatud.

“Majarahvas ise katuse ­süttimist ei näinud,” teadis põlengus kannatanute naabrinaine.

Alates 16. maist on Eestis suletud üheksa kutselist päästekomandot, sealhulgas Võsul. Kuurortasulas hakkasid tegutsema vabatahtlikud, kelle käsutusse andis riik neljandat aastakümmet käiva paakauto ja 21 aastat vana ZiLi.

Neljapäevane põleng oli Võsu vabatahtlikele juba ­kolmas väljakutse. Varem on käidud Sagadis kustutamas elektriposti ja Vergis kulupõlengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles