Mustikaid ja kukeseeni jagub ka müügiks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsmaasikatega kauplemiseks on tänavune suvi soodne.
Metsmaasikatega kauplemiseks on tänavune suvi soodne. Foto: Meelis Meilbaum

Kus vähegi on mustikametsa, seal leidub tänavu ka marju, isegi sellistes kohtades, kus need põuasematel suvedel kuivama kipuvad. Samuti korjavad inimesed ämbrite viisi kukeseeni.

“Lausa kümnete kilomeetrite kaupa on metsa, mis sinetab. Päikesepaistelistes kohtades on mustikad eriti ilusad,” rääkis RMK Sagadi looduskooli programmijuht Tiina Reintal, kes käis eile marjul koos lapselapsega.

Naise sõnul korjab tema ainult oma tarbeks ning metsas viibivad nad nii kaua, et lapselapsel tore oleks ning sääsed väga liiga tegema ei kipuks. Nõnda ei ole ta saagiks saadud liitreid täpsemalt hinnanud.

“Võib öelda, et laulupidu,” naeris naine Lahemaa metsades toimuvast rääkides. Kui talvel võib Sagadi-Altja ja Võsu kandis mööda sõitmas näha üksikuid autosid, siis praegu seisab neid metsa ääres viie kilomeetri peal kümmekond tükki.

Tiina Reintali sõnul leidub metsades päris rohkelt ka kukeseeni. Veel on ta näinud punapuravikke, pilvikuid, tatikuid, aga siiski vähesel määral.

Loodushuviline Tapa elanik Kairi Kroon, kes käis sel nädalal seenel linna lähedal, kinnitas, et kukeseeni leidub rikkalikult. “Neid on ikka väga palju. Ja ka inimesi on mets täis,” rääkis ta.

Naine ütles, et metsmaasikaaeg on olnud samuti hea. Marju on täis kõik kraaviperved, teeääred ning lagendikud, pealegi on need ilusad ja suured.

“Mustikad siinkandis veel nii valmis ei ole, et kombainiga korjata,” teadis Kairi Kroon, kes kavatseb nende varumisega veel veidi oodata.

Metsaandide rohkus peegeldub ka Tapa turul, kus müüakse nii seeni, mustikaid kui metsmaasikaid.

Mitme loodushuvilise sõnul on tänavu hea muraka-aasta ning ka pohladest, mis veel valmivad, pole puudust.

Lääne-Virumaa lõunapoolses osas sõidavad ringi kokkuostuautod. Metsaande ostetakse näiteks Tudus, Muugas ja Veneveres, aga kindlasti ka teistes paikades.

“Auto peatub siin iga päev, vastu võetakse kukeseeni ja mustikaid,” ütles Tudu osavallavanem Uno Muruvee. Mees teadis, et sealsetes metsades  mustikaid leidub ning on ka omajagu inimesi, kes marjaaega ära kasutavad, et natuke teenida.

Muuga kandis marjul käinud naised, kes noppisid mustikaid oma perede-tuttavate tarbeks, said mõne päeva eest viie–kuue tunniga saagiks umbes kolmkümmend liitrit korjaja peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles