Marjakasvatajad tänavu saagi üle kurta ei saa

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Priit Simson.

Lääne-Virumaal said marjakasvatajad tänavu vihmastest ilmadest hoolimata rikkaliku maasikasaagi, ka vaarikaaeg tõotab hea tulla.

Rakke vallas Ao külas maasikaid kasvatav Valli Neidra ütles, et tänavu saadi lausa super maasikasaak. “Õitsemine oli väga soodsal ajal ning enamik õisi viljus,” rääkis naine.

Raskusi oli pigem turustamisega, sest lisaks marjakasvatajatele said ka inimesed, kellel maasikaid natuke oma tarbeks aias, võrratu saagi. Ning kuna lisaks vajati vähem marju, mõjutas see müügivõimalusi.

“Vahepeal oli tunne, et marju tuleb turule müüma minna. Aga õnneks leidsime tahtjad siiski peamiselt ümbruskonna elanike seast,” ütles Valli Neidra, kellel on välja kujunenud püsiklientuur ning juba aastaid pole huvilistest puudust tulnud.

Maasikaaeg hakkab küll lõppema, aga järelnoppimist tuleb veel teha.

Valli Neidra märkis, et maasikakasvatusega alustas ta 11 aastat tagasi, töödel, näiteks rohimisel või istutamisel aitavad ka lapsed, korjamine on aga peamiselt naise enda ja tema kauaaegse sõbranna õlul. “Maasikaaega jagub veel selleks ja järgmiseks nädalaks, tooreid marju  veel on,” rääkis Simunas veidi rohkem kui 0,2 hektaril maasikaid kasvatav Anne Kasu, kes peab end hobitalunikuks. Ta on püüdnud jälgida mahetootmise põhimõtteid ning kemikaale mitte kasutada.

Tema sõnul on maasikasaak tänavu olnud rikkalik, näiteks eelmise aastaga võrreldes oluliselt parem.

 “Nii head õitseaega pole aastaid olnud,” ütles Anne Kasu, “see jäi perioodi, kui öökülma enam polnud, ning ka putukakahjusid oli väga vähe.”

Oma mõju on avaldanud küll vihmased ilmad saagi valmimise ajal. “Osa marju on siiski mädanema ja hukka läinud,” ütles ta.

Ojasaare pere Väike-Maarja vallas Määris kasvatab vaarikaid ja maasikaid eelkõige oma tarbeks. “Vaarikad on valminud, hooaeg siinkandis alanud,” rääkis pereisa Tauno Ojasaar, lisades, et marjad paistavad väga ilusad olevat ning ka nende vähesuse üle ei saa kurta.

Veel mitu aiapidajat mainis, et vaarikad on ilusad ja suured ja neid on üsna palju. Ka ussitanud marju on aiapidajate kinnitusel väga vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles