Eesti saab esimese külmkuivatamise tehase

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne kui  firma Freezedry Simuna endise  võitööstuse kinnistule  külmkuivatamise tehast rajama hakkas, tutvustati ettevõtte arendamisplaane kohalikule rahvale.
Enne kui firma Freezedry Simuna endise võitööstuse kinnistule külmkuivatamise tehast rajama hakkas, tutvustati ettevõtte arendamisplaane kohalikule rahvale. Foto: Meelis Meilbaum

Simunas tehakse praegu Eesti toiduainetööstuse ajalugu, sest endise võitööstuse kinnistule rajatakse Baltimaade esimest külmkuivatamise tehast.

Ehitustööde lõppedes saab seal tegeleda maitsetaimede, marjade, õunte ja seente külmkuivatamisega. Tehasehoone valmib septembris, toodangut on loota oktoobrikuus.

Tehast rajava OÜ Freezedry juhatuse liige Mermi Kangur rääkis, et toiduaine külmutatakse kiirelt, seejärel eemaldatakse sellest toiduainet vaakumis aeglaselt soojendades külmumisel tekkinud jääkristallid. Niimoodi kuivatades jääb toiteväärtusest alles 98% ja toidukraam maitseb ja lõhnab samamoodi kui värskelt.

“Maailmas kasvab järsult nõudlus külmkuivatatud toiduainete järele ja seepärast võtsime äriplaani rajada ka Eestisse selline tehas,” selgitas Kangur.

Ööpäevas vajab firma 1100 kilogrammi toorainet, millest saab umbes 100 kilo valmistoodangut.

“Kuna tellimuste mahtu on enne näidiseid raske prognoosida, siis toorme varumisega oleme sel aastal ettevaatlikud, sest ei oska arvata, millisele artiklile leiame kõige enam turgu,” kõneles Mermi Kangur. Ta lisas, et Simunale asuvad suhteliselt lähedal Ida-Virumaa seene- ja marjametsad, mis on olulised toorme hankimise seisukohast.

Esimesena tulevad müügile külmkuivatatud maasikad, vaarikad, mustikad, kirsid ja õunad. “Oleme pakkunud oma toodangut Prismale, Selverile, Rimile ja Maximale. Huvi on suur. Kodulehe vahendusel pakume kindlasti laiemat sortimenti. Külmkuivatatud seened, seenejahud, küüslaugupulber, metsmaasikad jne,” rääkis Mermi Kangur.

Väike-Maarja valla Nõmme küla Orumäe talu perenaise Ülle Orupõllu sõnul on kohalike inimeste jaoks meeldiv uudis see, et tehas hakkab kokku ostma nii aia- kui metsasaadusi. “Simuna ümbruskonna metsad on marjarikkad ja kindlasti ärgitab see inimesi marjule minema ja lisaraha teenima. Kui kokkuostuhinnad on soodsad, siis võib metsasaaduste korjajaid rohkelt olla, sest maapiirkonnas napib tööd,” arvas Orupõld.

Esmalt on külmkuivatamise tehasel oma toodanguga plaanis siseneda Eesti, Läti, Leedu ja Soome jaekaubandusvõrku.

Seni on Freezedry investeerinud tehase rajamisse 650 000 eurot. “PRIA toetus sisseseadele on ligi 300 000 eurot,” sõnas Mermi Kangur.

“Enamik seadmeid on pärit Hiinast. Nende hankimine oli suhteliselt keeruline Hiina poole keelebarjääri tõttu. Installeerijad kahjuks ei oska ühtegi sõna inglise keelt, seega hetkel otsimegi hiina keele tõlki, kes valdaks ka tehnilist sõnavara,” rääkis Mermi Kangur.

Ta lisas, et kõrghooajal saab tehases tööd kindlasti oma kümmekond inimest, kuid alustatakse nelja-viiega.

Praegu ei ole inimesi veel tööle võetud. Kui seadmed saavad installeeritud, hoone vastu võetud, siis palkab firma ka töötajad.

“Spetsialistidest raskem on kindlasti leida head müügijuhti, kes tuleks toime ka eksportturgudega. Samuti on vaja kogemustega tehnikut, kes oleks pädev hooldama kompressoreid, vaakumpumpasid ja pakkemasinaid,” kõneles Mermi Kangur.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla meenutas, et kui OÜ Freezedry tuli Simunasse, et rajada sinna külmkuivatusettevõte, siis kohtuti nii ettevõtja kui ka elanikega. Kohalike huvi firma Freezedry tuleku vastu Simunasse on elav, sest oodatakse uute töökohtade loomist.

“Positiivne on kindlasti see, et aastaid lagunenuna seisnud võitööstuse hoone sai uue ja asjaliku omaniku. Vallale on tähtsaimaks piirkonda tekkivad töökohad, kuna iga töökoht võib anda võimaluse tervele perekonnale Simunasse paigale jääda,” lisas Indrek Kesküla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles