Salla kunstnikud silusid seltsid soojuurikatesse

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakke Valla Hariduse Seltsi, valla üht vanemat ja liikmeterohkemat mittetulundusühingut tutvustab raamatukujuline stend.
Rakke Valla Hariduse Seltsi, valla üht vanemat ja liikmeterohkemat mittetulundusühingut tutvustab raamatukujuline stend. Foto: Meelis Meilbaum

Emumäe puhkealal kahel pool teed parklast kuni vaatetornini näeb kohalikust puidust valmistatud kujusid, mis on erilised selle poolest, et tutvustavad mõnda Rakke valla mittetulundusühingut või kultuurikollektiivi ning annavad nende kohta edasi midagi iseloomulikku.



Kokku tuleb sinna kakskümmend Salla küla mehe ja Rakke keskkonnatöötaja Hando Kuntro ning kunstnik Piret Smagari kätetööna valminud teost, enamik on juba paigas, kuid mõni veel transportimata või vajab pisut viimistlemist.

Idee sai alguse mullu augustis, kui toimusid Rakke valla mõttetalgud, kus toodi piirkonna suurima tugevusena välja hästi toimivaid seltse ning neid koondavaid aktiivseid inimesi.

Nii tekkiski Hando Kuntrol ja Piret Smagaril mõte, et võiks kaasata kõiki seltse, ühinguid, MTÜsid ja kultuuriringe (kokku tegutseb neid vallas üle veerandsaja) midagi ühiselt tegema, et nende tegevust väärtustada.

Kujude loomisel pidasid Piret Smagar ja Hando Kuntro iga seltsi või ühendusega nõu, milline neile tehtud kuju võiks olla, ja sellega arvestati. Kõik, kellele kohalikust puidust, rabakändudest ning muust looduslikust materjalist teosed pühendatud, on ka ise nende loomisele pisut kaasa aidanud – pannud külge tutvustava sildi ja viimistlenud veidi.

Valla seltsid ja kollektiivid on väga erinevad nii tegevuse kui suuruse poolest. Näiteks MTÜsse Vana Tammiku, mis on loodud Tammiku–Emumäe piirkonnas loodus- ja keskkonnahoidliku mõtteviisi propageerimiseks ning turismi ja väikeettevõtluse arendamiseks, kuulub kolm liiget.

MTÜ Emumäe Arenduskeskus koondab nii piirkonnas tegutsevaid mittetulundusühinguid kui ka eraisikuid, eesmärgiks on Emumäe piirkonna arendamine ja kohaliku initsiatiivi toetamine.Emumäe arenduskeskuse juhatuse liige, kohaliku külaelu edendaja Triinu Pohlak ütles, et liikmete arvu on raske öelda, sest mittetulundusühingutesse kuulutakse ka seltsiti, samuti on palju neid, kes sõpradena kaasa löövad ja koostööd teevad.

Ta pidas oluliseks just piirkonna inimeste ühist tegevust. Näiteks pandi tänavu piikonda üles (Leader-programmist saadud vahendite toel) 17 infotahvlit, kust leiab teavet mõisate, looduslike vaatamisväärsuste, külade ja nende ajaloo kohta, samuti on nüüd Emumäel ja lisaks Selja matkaraja algus- või lõpp-punktis piknikukohad, kus teeline saab puhata.

Oma kuju saavad aga ka näiteks Rakke noored rahvatantsijad ja Tammiku koolimaja sõpruskond, seega on oluline ühistegevus, mitte selle vorm.

Allee avatakse pidulikult 15. septembril, kui tähistatakse Emumäe vaatetorni valmimise 15. aastapäeva. Avaüritusel esinevad ja tutvustavad end kõik, kelle kujud alleele tulevad.

Idee sai teoks tänu Rakke valla kaasabile ning Leader-programmist saadud toetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles