Vabaühenduste esindajad pistsid Iraagi kolleegide toidu pintslisse

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu juhataja Urmo Kübar piilub, kas suvekoolis korraldatud töötoas kõik sujub.
Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu juhataja Urmo Kübar piilub, kas suvekoolis korraldatud töötoas kõik sujub. Foto: Meelis Meilbaum

Reedel Jänedal korraldatud vabaühenduste suvekooli väisanud Iraagi Kurdistani parlamendiliikmed ja vabaühenduste esindajad avastasid ehmatusega, et Eesti mõttekaaslased on nende toidu nahka pistnud.

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) juhataja Urmo Kübar rääkis, et Eestis nädalasel õppereisil viibiv Iraagi delegatsioon külastas ka EMSLi ehk vabakonna suvekooli Jänedal. Lõunasöök oli Musta Täku Tallis.
Iraaklased sealiha ei söö ja seepärast oli neile tellitud eraldi menüü. Paraku pandi iraaklastele mõeldud taimetoit ühtsesse rivvi teiste toitudega ning kui umbes 150 inimest olid kõhu kenasti täis saanud ja järjekord iraaklaste kätte jõudis, polnud peale prae neile midagi pakkuda.
Õnneks lahendati olukord kiiresti ja ka väliskülalised jäid söömaajaga rahule.
Kübara sõnul oligi koolitusel kasutatud elava raamatukogu üks teemadest, kuidas toitlustada taimetoitlasi. Elava raamatukogu põhimõte seisneb selles, et raamatu asemel laenutatakse inimene, kes huvipakkuvat valdkonda tunneb. Mõistagi on inimene eelnevalt nõustunud olema elav raamat.
Jänedal korraldatud elava raamatukogu laenutustähtaeg oli 20 minutit. Raamatukoguhoidja ülesanne oli vaadata, et kõik tähtajast kinni peaksid ja elava raamatu vabanemisel see järgmiste huvilisteni jõuaks.
Vabakonna suvekoolis korraldati ka kosjakontorile sarnanevaid kiirkohtinguid. Urmo Kübara sõnul on kohtingute eesmärk saada erinevat informatsiooni, mitte elukaaslase leidmine.
“Kui see juhtub – miks mitte,” lisas Kübar.
Kiirkohtingute tarvis pannakse inimesed istuma kahte ringi, näoga vastakuti. Vastakuti sattunud vestlevad viis minutit, tutvustades oma organisatsiooni. Vahetatakse infot, mida vajatakse ja mida ollakse valmis ise pakkuma. Viie minuti möödudes liigub sisering ühe koha võrra edasi.
Kübara sõnul panevad vestluspartnerid kirja, kas saadud info oli huvitav või mitte. Sedelid hinnangutega kogutakse kokku ja nende põhjal koostatakse siis kava, kes võiksid tulevikus suhtlust jätkata.
Vabakonna suvepäevadel korraldatud töötubade üks eesmärkidest oli organisatsiooni areng ja selle juhtimismudelite otsimine.
“Et ei oleks nii, et kõik vaatavad juhatuse poole ja ise midagi ei tee,” selgitas Kübar. Samuti arutati suvekoolis arvamuste kujundamist ja info liikumist organisatsioonis.
Kübara andmetel kuuluvad vabakonda sellised inimesed, kes ise väga tahavad midagi teha.
“Ja see muudab õppimise toredaks,” kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles