Juhtkiri: elujõulised sõprussuhted

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru maavalitsus.
Lääne-Viru maavalitsus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sõprussidemed maakondade, linnade ja valdade vahel said uue tõuke pärast Eesti taasiseseisvumist. Eks igal maakonnal ja omavalitsusel on neid tollest ajast mõni kuni mõnikümmend. Paljuski tugines see toona teiste riikide omavalitsuste ja piirkondade poolt noore riigi aitamisele, eeskätt humanitaarabi näol. Toodi riideid ja isegi toitu, majapidamises vajalikku, vahel ka seda, mida vaja ei olnud.


Seesama Plön saatis meile mäletatavasti mitu retrohõngulist mikrobussi, millest paar tükki teatri värvides siiani ringi vuravad. Üldiselt olid kõik rahul – ühed said aidata ja vanadest asjadest lahti, teised jälle olla tänulikud.
Tore oli ka külalisi vastu võtta, iseäranis tore ise raudse eesriide tagant pääsenuna välismaale külla minna. Delegatsioonid sõitsid tutvuma demokraatia arengutega ja koorid käisid tihti vastastikku uute sõprade juures esinemas. Vahel sõideti külla kohe kahe või kolme bussiga.
Plön pakkus Lääne-Viru noortele põllumeestele võimaluse ka talutööd praktiseerida, kus saadud teadmised tollasel talude taastamise ajal marjaks ära kulusid.
Aja jooksul on paljud sõprussidemed teisenenud, kohati päris soiku jäänud või katkenud. Abi vahendamist polnud enam vaja, mõnel puhul hakkasime ise abi pakkuma, ja piiri taha pääses niisamagi.
Lisaks ametlikele kontaktidele sõlmiti ka isiklikke suhteid, misläbi koostöö sageli pareminigi toimis. Paljude sõpradega on koostöö üksnes mõne projekti põhine või konkreetse teema keskne.
Plöniga on aga asjad sujunud vaata et kõige paremini ja laiapõhjalisemalt. Ka kõige pikemalt – 23 aastat on ju päris pikk aeg. Koostööd tehakse mitmes valdkonnas ja tasandil. Palju on nende aastate jooksul tekkinud ka perekondlikke sõprussidemeid, mis omakorda toetavad regioonidevahelise sõpruse ideid. Leitud on uusi ühisosi ja kultuurivahetuses uusi vorme.
Plöni delegatsiooni külaskäik näitas, et Lääne-Viru ja Plöni liidavad ühised huvid, et teineteiselt on õppida ning seda, et sõprussuhteid mõlemale poolele kasulikult hoida ja edasi arendada soovivad mõlemad. Vorm võib ajas küll muutuda ja areneda, aga kui tuntud laulu sõnu parafraseerida, siis vana sõprus ei roosteta. Seda on hea tõdeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles