Rakenduskõrgkooli jõudsid suured investeeringud

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooli peamaja saab uue katuse.
Kooli peamaja saab uue katuse. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Tänavu juubelipidustuste tähe all elaval Lääne-Viru rakenduskõrgkoolil on põhjust rõõmustamiseks, sest aasta lõpuks saab mitu hoonet energiasäästlikumaks.

Lääne-Viru rakenduskõrgkooli ehitistest renoveeritakse praegu nelja Mõdrikul: garaaži-õppehoonet, peamaja ja kahte ühiselamut ning ühte õppehoonet-ühiselamut Rakveres.

Tegemist on CO2 projektist ja ­Euroopa Liidu Struktuurfondist rahastatavate töödega, mille eesmärgiks on muuta majad energiasäästlikumaks. Selleks vahetatakse välja kütte- ja ventilatsioonisüsteemid, kooli peahoone saab uue katuse, kaks ehitist lähevad üle maaküttele, enamikul majadest tehakse korda fassaad.

“Ehitaja on vastu tulnud ja need asjad, mis otseselt õppetööd segaksid, püüdnud ikkagi lõpetada,” kiitis haldusjuht Mati Noorväli objektidel tegutsevat ehitajat, kes väga palju töid jõudis ära teha juba suvel, mil õppetööd ei toimunud.

Mõdrikul asuvat nelja muinsuskaitselist hoonet renoveerib AS Restor, Rakvere õppehoonet-ühiselamut Riverside OÜ.

Haldus- ja finantsdirektori Ellen Einla sõnul on nende investeeringute näol tegemist esimese suurema toetusega koolile.

“Meie kool ei ole investeeringuteks üldse mingit raha saanud, ei uute hoonete ehituseks ega kapitaalremondiks. Seni oleme püüdnud kooli oma vahenditest midagi teha. Mingid aastad tagasi saime muinsuskaitse toetusega natuke saali remontida,” kõneles ta, lisades, et oma riigipoolse toetuse järge oodates jõuti 2007. aastal kutseõppeasutusest muutuda rakenduskõrgkooliks. “Rahastamise mõttes tõsteti meid kutseõppeasutuste alt rakenduskõrgkoolide alla.”

Kõigi nende töödega valmis jõudes on koolil tulevikku vaadates veelgi unistusi. Nimelt soovivad nad muuta tänapäevaseks Mõdrikul asuvad ühiselamud, teha seal tube ümber ning parandada pesemisvõimalusi, sest praegu ootavad tudengeid ees ühisköögid ja -duširuumid. Ka raamatukogu lugemissaali osa vajab laiendamist.

Lisaks toetusele, mis võimaldab hooneid energiasäästlikumaks teha, sai Lääne-Viru rakenduskõrgkool sihtasutuse Archimedes kaudu toetust veel kolmele projektile. Neist esimese raames soetati invalift, et tagada parem ligipääs G-õppehoonele.

“Maja on kahekorruseline, kus asuvasse raamatukokku oli erivajadustega inimestel keeruline pääseda,” selgitas arendusprorektor Hille Ainsaar ning täpsustas, et nüüd on ka näiteks ratastooli kasutaval inimesel hõlbus nii raamatukokku kui arvutiklassi saada.

Teise Archimedese kaudu rahastatava projekti toel ehitati sotsiaalteenuste ja hooldustöö õppelabor ning soetati vajalikud seadmed: invatualetid, ratastoolid, tõstukid, voodid, mannekeenid, elektroonilised valveseadmed jne.

Kolmas projekt andis koolile võimaluse seadmetega sisustada videokonverentsi ruumi.

“Et oleme maal, on tihtipeale otstarbekam osaleda konverentsidel siitsamast,” lausus Ainsaar ja märkis, et sellise tehnika olemasolu võimaldab tuua välislektorite loenguid ka üliõpilasteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles