Tharaphita tutvustas eestikeelset pagan metal’it välisfestivalidel

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tharaphita esinemine post-folgi festivalil ­Mėnuo Juodaragis Leedus ­Zarasais mõned aastad tagasi tõi arvukad kohalikud ja Eestist kohale sõitnud fännid lava ette kaasa elama. Fotol bändi eestvedaja, laulja ja kitarrist Ants Lill.
Tharaphita esinemine post-folgi festivalil ­Mėnuo Juodaragis Leedus ­Zarasais mõned aastad tagasi tõi arvukad kohalikud ja Eestist kohale sõitnud fännid lava ette kaasa elama. Fotol bändi eestvedaja, laulja ja kitarrist Ants Lill. Foto: Erakogu

Pagan metal’i bänd Tharaphita pole sel aastal kodumaal andnud ühtegi kontserti, kuid augusti lõpul esines järjest suisa kahel välisfestivalil Leedus ja Norras.

Viieteistkümnendat korda toimunud post-folgi festivalil ­Mėnuo Juodaragis Leedus Zarasai järvesaarel astus Tharaphita üles 25. augustil. Kolmepäevase festivali peaesinejateks olid neoklassika kollektiiv Ataraxia Itaaliast, pagan metal’it esitav Cruachan Iirimaalt, post-folgi bänd Dakha Brakha Ukrainast ja darkwave-grupp Theodor Bastard Venemaalt.

Norras Eidfjordis toimunud Hard Anger Open Air Metal festivalil esines Tharaphita 31. augustil. Norra festivalil olid peaesinejateks kohalik thrash metal-bänd Susperia, heroilist folk metal’it esitav Ensiferum Soomest, death metal’it mängiv Disgorge USAst ja black metal’i grupp Endstille Saksamaalt.

“See on teatud mõttes kokkusattumus, kuid samas ei ole ka. Viimastel aastatel oleme kontsertide mõttes hoidunud silma paistmast ja keskendunud uue plaadi loomisele. Eesti publikule ei ole veel piisavalt palju uusi lugusid valmis kujul välja pakkuda. Kavatseme Eestis aktiivsemalt kontserte andma hakata siiski pärast plaadi valmimist. Välismaal meid nii hästi ei tunta ning meie muusika on publiku jaoks uus ja huvitav, nagu ka uutes kohtades esinemine meie jaoks,” selgitas Sõmeru vallas elav Tharaphita eestvedaja, kitarrist ja laulja Ants Lill.

Ants Lille muljed mõlemast esinemisest on positiivsed ja tema sõnul tunneb bänd end laval kindlamalt kui kunagi varem.

“Mõlemad festivalid toimusid äärmiselt kauni loodusega paigas. Norra fjordid – kontsert oli Hardangeri fjordis, Oslost ligikaudu 400 km – kivine lumiste mäetippudega maastik oli meie jaoks esmakordne ja väga meeliülendav kogemus. Leedu festival peeti Zarasai järvel asuval saarel. Norras oli tegemist metal-festivaliga, Leedus oli suurem osakaal rahvuslikul, aga ka elektroonilisel muusikal,” võrdles Ants Lill festivale.

Nii Leedus kui Norras võttis publik Ants Lille sõnul bändi esinemise hästi vastu ja elas lugudele kaasa sellest hoolimata, et bänd esines eesti keeles.

“Leedus avaldasid muljet publiku rohkus ning väga soe vastuvõtt, mis oli meile isegi teatud mõttes üllatus. Norras oli festivalikülastajaid küll mitu korda vähem, kuid reedese päeva suhteliselt varase esinemisaja kohta oleme rahul. Vastuvõtt oli väga hea,” rääkis ta.

Leedus tõi Tharaphita esinemine suisa mitmeid Eesti lippe lava ette lehvima, sest kohale olid sõitnud ka bändi Eesti fännid. “Eesti lippude lehvimine Leedus meie kontserdi ajal oli vaatepilt, mida ma kunagi ei unusta,” kinnitas Ants Lill.

Tal õnnestus mõlemal festivalil näha ka teisi festivalidel üles astunud bände. Leedus jättis Ants Lillele hea mulje vahetult enne neid esinenud metal-bänd Juodvarnis ja mitmed kohalikud folgikollektiivid.

“Kahjuks saime festivalile minna alles oma esinemispäeval – viibisime seal liiga vähe aega ja ei olnud võimalust kõikide artistide esinemisse süveneda. Lisaks muusikale toimus Leedus ka palju huvitavaid õpitubasid, tutvustamaks esivanemate tarkust ja elulaadi,” rääkis Ants Lill. “Norras jätsid kõige tugevama mulje üliprofessionaalne Ensiferum Soomest ja ultra-brutaalne death metal’i bänd Disgorge USAst. Meeldiva üllatuse nii muusika kui lavasõu poolest valmistas suhteliselt tundmatu Norra bänd Claymords. Esimest korda õnnestus osaliselt näha ainulaadset Eesti bändi Neoandertals.”

Millal uus album ilmavalgust näeb ja mis nime all, selle jättis Ants Lill veel lahtiseks. “Seekord kavatseme teha albumi, milles iga detail on enne põhjalikult läbi mõeldud, ning alles pärast demode sissemängimist minna põhistuudiosse lindistama. Loodetavasti valmib plaat uue aastanumbri sees. Plaadi nimi selgub hiljem. Jälgige meie Facebooki lehte,” selgitas ta.

Ka ei osanud Ants Lill öelda, kus ja millal on plaanis järgmine Tharaphita ülesastumine ja millal Lääne-Viru publik neid esinemas näeb.

“Hea meelega esineksin kodukandis, kui tuleb sobiv üritus. Viimasest esinemisest Lääne-Virumaal on möödas juba viis ja pool aastat,” tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles