Põhja-Eesti kõrgeimas tipus peeti sünnipäevapidu

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujude allee avamisel esinesid seltsid ja kultuurikollektiivid kogu vallast, teiste seas mitu Rakke tantsurühma .
Kujude allee avamisel esinesid seltsid ja kultuurikollektiivid kogu vallast, teiste seas mitu Rakke tantsurühma . Foto: Eva Klaas

Üle paarisaja inimese pidas laupäeval Emumäe vaatetorni südamlikku sünnipäevapidu, ühtlasi avati valla kultuuri­seltsidele ja mitt­etulundus­ühingutele pühendatud kujude allee.

Kohaletulnud olid üsna ühte meelt, et Emumägi on väga tähtis turismiobjekt, aga ka mõnus aja veetmise koht kohalikele inimestele.

“Vaatetorni rajamine viisteist aastat tagasi sai paljuski teoks tänu toonase vallavanema Guido Ploompuu eestvedamisele,” tunnustas eelkäijat tänane vallajuht Andrus Blok.

Andrus Blok leidis, et vaatetorni rajamine Põhja-Eesti kõrgeimasse tippu oli väga suure tähendusega, tähtsustamaks ja tähistamaks ilusa vaatega kohta.

Aastatega on saanud Emumäest atraktiivne puhkeala – seal on kännuonn, päikesetõusumaja, koobasonn, kändudest valvur, mis on sündinud Salla külamehe Hando Kuntro osavate käte tööna, samuti on seal telkimisvõimalused ja puhkekohad. “Oleme püüdnud igal aastal Emumäe puhkealal midagi uut teha,” ütles vallavanem, märkides, et aastate jooksul on turismiobjekti külastanud kümned tuhanded inimesed.

Salla küla mees ja Rakke valla keskkonnatöötaja Hando Kuntro tunnistas, et peab seltsidele, kultuurikollektiividele ja mittetulundusühingutele pühendatud allee-mõtte teostumist enda jaoks üheks tähtsamaks kordaminekuks.

Hando Kuntro ja kunstnik Piret Smagari kätetööna kohalikust puidust ja kändudest valminud kakskümmend kuju, mida näeb kahel pool teed parklast Emumäe tornini ning ka torni juures, annavad kõik kohalike seltside ja mittetulundusühingute kohta edasi midagi iseloomulikku.

Hando Kuntro nimetas oluliseks, et seltsid ise ideega kaasa tulid, nendega koos mõeldi, milline just kuju võiks olla, ning nad ka omalt poolt natuke nende valmimisse panustasid.

Ta lisas, et mõte sai teoks tänu Leader-projektist saadud toetusele, Rakke valla abile, Antsu talule, kes aitas kujud oma kohale viia ning OÜ Vesturile, kes lubas oma territooriumile rabakände koguma.

Hando Kuntro ütles, et Emumägi ja selle saatus on olnud tema jaoks aastaid väga oluline. Nüüd on mees avatud uutele väljakutsetele ja talle meeldib, et on teisigi, kes Emumäel toimetavad ning selle atraktiivsust ja arendamist vajalikuks peavad.

Emumäe sünnipäeva tähistati südamliku kontserdiga, kus astusid üles nii lauljad, tantsijad, pillimehed kui sõnaseadjad – kohal olid suurema osa valla kultuuriringide, seltside ja mittetulundusühingute esindajad.

Üritust ja tervitamist pidasid oluliseks külalised naabervaldadest ja maavalitsusest ning valla teistest küladest, kohal oli ka arhitekt Tiit Hansen, kelle projekti järgi vaatetorn kunagi püstitati.

Pandivere kõrgustiku ja ühtlasi kogu Põhja-Eesti kõrgeim tipp Emumägi asub 166 meetrit üle merepinna.

Vaatetorni kõrgus on 21,5 meetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles