Juhtkiri: karbi ja tableti värv ei loe

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid. Foto on illustratiivne.
Tabletid. Foto on illustratiivne. Foto: Internet

Septembri lõpus jätkab haigekassa sotsiaalkampaaniat “Mõistlik ravimikasutus”, mis kutsub üles sama toimeainega ravimite puhul valima hinnalt soodsama.

Sel korral on kampaania sõnumiks, et sama toimeaine ja ravimivormiga ravimid toimivad ühtmoodi ning on võrdselt kvaliteetsed ja ohutud, seega tasub arstilt küsida toimeainepõhist retsepti ja apteekrilt soodsaimat ravimit.

Viimastel aastatel on haigekassa teinud päris mitu taolist kampaaniat. Uuringute järgi moodustub eestimaalaste omaosalus terviseteenuste eest tasumisel peamiselt ravimitele, meditsiiniseadmetele ja hambaravile tehtavatest kulutustest. Kui 2011. aastal oli Eesti haigekassa soodusnimekirja kuuluvate retseptiravimite hüvitamiseks kasutatud ravikindlustuse vahendeid kokku 91,47 miljonit eurot, siis lisaks sellele panustasid patsiendid 48,2 miljonit eurot omast taskust.

Haigekassa on oma kampaaniatega päris kaua oodanud. Oleks võinud alustada juba kümme aastat tagasi, kui ravimitele kehtestati piirhinnad. Enne seda kompenseeris haigekassa sarnase protsendiga, olenemata ravimi hinnast, ja selline lähenemine ei olnud ilmselgelt jätkusuutlik.

Mõistliku ravimikasutuse kampaaniat tuleks juurutada kindlasti haiglates ja teistes tervishoiuasutustes ning tagada, et kui patsiendile määratakse esmane ravi haiglas, oleks juba siis tegu mõistliku piirhinnaaluse ravimiga.

Ravimite puhul on üsna suur osakaal usul. Erinevates ravimiuuringutes on läbi aegade kasutatud võrdlusena platseebot ehk teatud kontrollgrupile manustatakse täiesti ilma toimeta ravimeid. Uuringud on näidanud, et platseebot saanud patsientidest umbes 35 protsenti kas paranevad või tunnevad kõrvaltoimeid. See näitab, et usul ravimitesse on suur jõud. Ja kui nüüd hakkab vanem inimene haiglas saama kallist sinist tabletti kollasest karbist, võib hiljem olla üsna raske kõigutada tema usku selles suunas, et roheline tablett roosast pakendist avaldab täpselt samasugust mõju, sest toimeaine on ju sama.

Eesti ravimiamet on üks konservatiivsemaid Euroopas, seetõttu ei maksa karta, et siinsele ravimiturule pääsevad ebakvaliteetsed ravimid. Geneerilised ehk analoogravimid sisaldavad sama toimeainet, mis tõestatult toimib patsiendi organismis samamoodi kui originaalravim. Pakendi ja abiainete värv ja täpne koostis inimorganismile üldjuhul mõju ei avalda.

Nii, et võtke julgelt kõige odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles