Köitekunstnikud interpreteerivad Veljo Tormist

Inna Grünfeldt
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köite autor Lennart-Jaak Mänd.
Köite autor Lennart-Jaak Mänd. Foto: Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Lääne-Virumaa Keskraamatukogu 1. korrusel avatud köitekunstinäitusel “Scripta manent IV” saab vaadata eesti köitekunstnike töid Veljo Tormise teemal “Lauldud sõna”.

Näitust luues lähtusid korraldajad - Eesti Köitekunstnike Ühendus koostöös Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Nahakunstnike Liiduga - kujunenud tavast, et kõik osavõtjad köidavad üht tekstikogumit.

"Scripta manent IV“ (lad. k. kirjutatu jääb) on pühendatud tuntud eesti heliloojale Veljo Tormisele, kelle looming on saanud ainest soome-ugri rahvaste rikkalikust folkloorist ja loodusest.

Köitekunsti võtmes loodud kunstiobjektide sisuks on Veljo Tormise loengud ja arutlused, mille on lindistuste ja intervjuude põhjal kokku seadnud Urve Lippus. Noodinäidetega tekst koosneb neljast loengust, milles helilooja räägib oma loometeest ja eesti rahvalaulu kujunemisest.

Kuidas köita helikirja? Kunstnikud oskavad teha seda imepäraselt – ei ole näha piire materjalikäsitluses ega tehnikates. Iga looja naudib muusikalist lätet ja tunnetab teemasügavust isiklikult. Lõpptulemuseks on külluslikult köidetud laulusõnad.

Valiknäituse koostas ja kujundas Rene Haljasmäe. Osalevad kunstnikud: Leelo Leesi, Tiiu Vijar, Jaana Päeva, Irmeli Jaanson, Piret Männa, Tiia Eikholm, Maarja Undusk, Maie Teivik, Rene Haljasmäe, Tarrvi Laamann, Naima Suude, Žanna Žuravel, Tulvi-Hanneli Turo, Lennart-Jaak Mänd, Sirje Kriisa, Krete Palo, Kristina Kruuse, Silvi-Lemmi Velmre ja Veronika Alu.

"Scripta manent IV" sai esmakordselt näha 2010. aastal Tallinnas Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis. Rakveres jääb näitus avatuks 16. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles