Mess üllatas suure huvi ja põnevate hoidistega

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talupäeval sai maitsta ja hinnata perenaiste valmistatud hoidiseid, samuti laadalt küüslauku, sibulat ning muud vajalikku osta.
Talupäeval sai maitsta ja hinnata perenaiste valmistatud hoidiseid, samuti laadalt küüslauku, sibulat ning muud vajalikku osta. Foto: Eva Klaas

Esimesele Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi hoidiste messile toodi kokku 40 soolast ja magusat hoidist, degusteerijaid, kelle abiga parimad välja selgitati, jagus nii palju, et purgid said päeva lõpuks tühjaks ja limpsiti puhtakski.

“Komisjon küll teeb juba kokkuvõtteid, aga degusteerida ikka saab,” kutsus üks ürituse korraldajaist huvilisi perenaiste tehtut proovima. Mõne tunniga olid degusteerimiseks mõeldud purgid üsna tühjad, kuid mekkijaid jagus endiselt.

Kuna konkursile tuli esitada iga hoidist kaks – üks kohe avamiseks ja maitsmiseks ning teine välimuse hindamiseks –, siis ei jäänud viimasedki külastajad päris ilma.

Nii mõnigi ütles, et kogus messil häid ideid, millise retsepti järgi ise kunagi moosi või salatit valmistada.

Konkursil said osaleda kogu maakonna inimesed, enamiku hoidistest panid aga välja siiski põllumeeste seltsi liikmed ja kohalikud elanikud, aktiivselt osales ka Ubja Külaselts.

Sisse oli tehtud nii kukeseeni kui koduseid kurke, valmistatud ploomi-rabarbri- või mustasõstra-vaarikamoosi, leidus ka põnevamaid leide, nagu näiteks Täku salat, mille koostist ilma maitsmata oli võimatu kindlaks teha.

“Igaüks sai degusteerimisel valida välja temale kõige enam maitsnud soolase, magusa ja üllatushoidise. Oma arvamus pandi kirja hääletussedelitele, kuhu tuli kirjutada toote number. Degusteerimise lõppedes loeti hääletussedelid kokku,” selgitas žürii üks liikmetest Ene Preem.

Soolastest hoidistest kujunes ülekaalukalt rahva lemmikuks Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi liikme Liivi Uueni Täku salat.

Liivi Uueni rääkis, et salati valmistamiseks võtab ta kilo tomatit ja sama palju erinevat värvi paprikaid, sibulat ning pool kilo küüslauku. Samuti paneb ta sinna nii peen- kui terapipart, suhkrut, soola, sinepiseemneid, äädikat ja toiduõli. “Oluline on komponentide lisamise järjekord,” rõhutas ta.

Liivi Uueni Tomatimoos hinnati teise-kolmanda koha vääriliseks Ohoo ehk üllatushoidiste kategoorias. “Inimesed ei tule ilmselt selle pealegi, kui lihtne on seda tegelikult valmistada,” arvas Uueni.

Magusate hoidiste kategoorias pälvis esikoha Rein Orupõld, kes valmistas kodumaasika-mustikamoosi ning üllatushoidiste kategoorias tunnistasid degusteerijad põnevaimaks Ubja Külaseltsi hoidise Rõõmusõõm, mille valmistamisel kasutati õunu, sidrunikoort, mett ja röstitud päevalilleseemneid.

Hoidiste mess toimus talutoidu päeva raames, samuti peeti laupäeval mihklilaata.

Laste jaoks, keda kogunes meisterdama palju ja erinevas vanuses, kujunes põnevaks Tiia Uutsalu töötuba, kus valmistati tammetõrudest asju, vahtralehtedest roose ja tehti kartulitrükki.

Täiskasvanud said kuulata loengut köögiviljakasvatusest, vaadata-maitsta ning hinnata kartulisorte.

Kõige maitsvamaks hinnati kartulisort “Juku”, mis on aretatud Jõgeva sordiaretusjaamas.

Kartulisortide tutvustamise idee välja käinud Heino Raidla rääkis, et inimestele pakub huvi, milliseid kartuleid osta või maha panna – seepärast tekkiski mõte mitut sorti kartuleid näidata, sealhulgas keedetud kartuleid, et igaühel oleks võimalik mekkida, mis maitsega üks või teine sort on.

Terve päeva jooksul sai külastada ka koduseid suupisteid pakkuvaid ühepäevakohvikuid, proovida kätt õnneloosis, osta omavalmistatud käsitööd. Mihklilaadal pakuti näiteks astelpajutooteid, talujuustu, maasinki, küüslauku, sibulat, mett ning muud taolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles