Ametivõimud otsisid läbi Inno ja Irja Tähismaa kodu

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irja ja Inno Tähismaa(pildil) kodu Rakveres otsiti täna hommikul ametivõimude poolt läbi.
Irja ja Inno Tähismaa(pildil) kodu Rakveres otsiti täna hommikul ametivõimude poolt läbi. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Täna hommikul otsisid andmekaitse inspektsiooni töötajad läbi palju kõneainet pakkunud blogipidajate Irja ja Inno Tähismaa kodu Rakveres.


Irja Tähismaa rääkis Virumaa Teatajale, et ametnikel oli läbiotsimiseks kohtu luba. Läbi otsiti kõik ruumid. "Isegi pesukapis tuhniti," sõnas Irja Tähismaa.

Andmekaitse inspektsiooni esindajad ütlesid eluruumi valdajatele, et otsivad blogiga seotud materjale. Kaasa võeti kaks arvutit, videokaamera, kolme foroaparaadi mälukaardid ja Inno Tähismaa mobiiltelefon. "Võeti neid asju, millel on andmekandja," sõnas Inno Tähismaa.

Irja Tähismaa sõnul võtnuksid ametnikud kaasa ka tema mobiiltelefoni, kuid seda ei leitud üles.

"See on kummaline, et kui midagi kirjutad, siis võidakse läbi otsida. See on nagu politseiriik," kommenteeris juhtunut Irja Tähismaa.

Inno Tähismaa selgitas, et nad on käsitlenud oma blogi ilukirjandusliku materjalina. Ta ei varjanudki, et blogis on ka väljamõeldisi. Samas viitas Inno Tähismaa populaarsele telesaatele «Ärapanija», et ka nende materjalid tuleks sel juhul kokku korjata või ära keelata. Või mõne meediaväljaande naljarubriigis avaldatud tekstid.

Andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik Elsa Neeme tunnistas, et ei tea läbiotsimisest midagi. Samas ütles ta, et Inno ja Irja Tähismaa blogi vastu on inspektsioonile laekunud mitu kaebust. "Väärteo korras menetlustoimingud käivad," sõnas Neeme.

Andmekaitse inspektsiooni hiljem saadetud pressiteates öeldakse, et alates eelmise aasta novembrist on inspektsiooni poole pöördunud viis inimest, kes soovivad oma piltide ja eraeluliste andmete avaldamise lõpetamist Inno ja Irja Tähismaa ajaveebis "Kohvik".

"Algatasime kaebuste põhjal järelevalvemenetluse, mille käigus koostati Tähismaadele ettekirjutus, et nad lõpetaksid isikuandmete avaldamise," sõnas andmekaitse inspektsiooni vaneminspektor Indrek Jürgenson. "Kuna inspektsiooni hoiatusele ei reageeritud ning rikkumiste arv ja ulatus oli inspektsiooni hinnangul suur, algatati veebruari alguses ka väärteomenetlus."

Väärteomenetluse käigus on üle kuulatud rida tunnistajaid, kirjutatakse andmekaitse inspektsiooni pressiteates. "Samuti korraldasid andmekaitse inspektsiooni inspektorid täna läbiotsimise Inno Tähismaa kodus ning võtsid ekspertiisiks kaas asitõendid. Läbiotsimise sanktsioneeris Harju maakohus."

Indrek Jürgensoni sõnul tavaliselt andmekaitse inspektsioon menetlustoiminguid enne nende lõppu ei kommenteeri, kuid nüüd tehti erand, sest Tähismaad on menetlustoimingutest mitmeid meediaväljaandeid teavitanud ja Jürgensoni sõnul pidas inspektsioon vajalikuks ka omalt poolt infot anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles