Rakvere gümnaasiumis avati geoloog Karl Orviku büst

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumis avati Karl Orviku büst. Fotol (vasakult) Mihkel Juhkami, Ants Leemets ja Aivar Part.
Rakvere gümnaasiumis avati Karl Orviku büst. Fotol (vasakult) Mihkel Juhkami, Ants Leemets ja Aivar Part. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Reedel avati Rakvere gümnaasiumi raamatukogus uuesti kooli 1922. aastal lõpetanud geoloog Karl Orviku büst, mis paari aasta eest varaste saagiks langes.


Uue büsti tegid esialgsete mudelite järgi kujurid Riho ja Ilme Kuld.

Kuju taastamine läks maksma 45 000 krooni, selleks koguti annetusi. Suurimad toetajad olid Rakvere linnavalitsus, sihtasutus Virumaa Muuseumid ja Oleg Gross, igaüks 10 000 krooniga.

Virumaa Muuseumide juhataja Ants Leemetsa sõnul on lõppsummast puudu veel 3675 krooni, nii et kõik, kes soovivad anda oma panuse Karl Orviku kuju taastamisse, on oodatud seda tegema.

Enne büsti avamist meenutas Karl Orviku poeg Kaarel Orviku oma isa ja Tartu ülikooli geoloogiamuuseumi peavarahoidja Mare Isakar rääkis Karl Orviku teaduspärandist.

Muu hulgas tuli ilmsiks, et Karl Orviku oli gümnaasiumiõpingute ajal samas toas kostil tulevase kuulsa arhitekti Alar Kotliga ja tuli 1927. aastal esimeseks Tartu ülikooli meistriks suusatamises.
Mare Isakari sõnul oli Orviku 1946. aastal ilmunud raamat "Tartu linna hüdrogeoloogia" kuni viimase ajani Tartu geoloogide jaoks oluliseks infoallikaks.

Geoloogiharidusega riigikoguliige Marko Pomerants ütles, et tal on Orviku naasmise üle hea meel. "Virumaal on veel väärikaid geolooge, näiteks Armin Öpik vääriks kindlasti kuju Kundasse," lausus Pomerants.

Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part kõneles, et kool sai kuju kaotsiminekuga kõva õppetunni. "Tähtis on see, et oli inimesi, kes appi tulid ja oma panuse andsid," kiitis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles