Lodi Jõmmu jõudis päikesetõusul Kundasse

Teet Suur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treileril asuv Jõmmu peatus Põhjakeskuse juures, kus kontrolliti koormat.
Treileril asuv Jõmmu peatus Põhjakeskuse juures, kus kontrolliti koormat. Foto: Teet Suur

Lodi Jõmmu asus eile õhtul Tartust liikuma Peipsi poole. Kümme minutit enne südaööd alustas 23-tonnine Jõmmu oma teekonda Mustveest Kunda sadama suunas.


Julgestusautode saatel pööras Piira ristis kolonn täpselt kell 2 öösel Rakvere ringteele, et jõuda Haljala kaudu Kunda sadamasse, kus ootamas kraana, mis lodja merre tõstaks.

Treileril asuv Jõmmu peatus Põhjakeskuse juures, kus kontrolliti koormat ja sõit jätkus kell 2.20. Hea tee korral sai kolonn sõita kuni 70 km/h, teekonnal vastutulevad autod andsid viisakalt teed ja vajadusel tagurdasid, et ruumi teha.

Remonditaval Kunda teel läks liikumine aeglasemalt: lodi oli nii lai, et haaras Kunda alleedelt kaasa rohelisi oksi.

Kell 3.20 veeres Jõmmu treileril Kunda sadamakaile ja täpselt päikesetõusu ajal puudutab kogukas alus kõhuga soolast vett.

MTÜ Emajõe Lodjaselts juhatuse liige Priit Jagomägi rääkis, et esimene sõit läheb sealt Vergi sadamasse, kuna kaikohtadega on Kundas kitsas. Vergis on Jõmmu paar päeva.

Edasi läheb teekond Peterburi, kuhu on 170 meremiili ehk 300 kilomeetrit. Ajalooliste laevade paraad hakkab sealtmööda liikuma mööda Neevat Novgorodi poole.

Reisisihiks on Novgorod, kus juuni kolmandal nädalal peetakse rahvusvahelisi hansapäevi. 

"Sellest laeva pole merel enne nähtud, jääb kindlasti silma oma huvitava kujuga," rääkis Jagomägi ja lisas, et seni Emajõel ja Peipsi järvel liikunud lodi saab soolast vett nüüd esimest korda puutuda.

"Madala süvisega veesõidukina on ta vaiksel veel sõitmiseks sobiv. Tavaliselt on ta tühilastis, kuid seekord võtame lastiks 3 tonni malmi, mis lisab stabiilsust," lisas ta.

Tagasi Eestisse jõutakse laulupeo ajaks, mil sildutakse Tallinnas. "Soov on tulla mööda Soome rannikut, külastada Kotkat ja Helsingit. Plaanis on tutvustada Hansalinn Tartut ja kultuuripealinn 2011 Tallinnat," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles