Haljala kirikut kaitseb uus korralik kivikatus

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kilumets, Margit Nirgi ja August Wilhelm von Harpe.
Juhan Kilumets, Margit Nirgi ja August Wilhelm von Harpe. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

EELK Haljala Püha Mauritiuse koguduse keskaegse kirikuhoo­ne katus on renoveeritud ning hoone on päästetud avariilisest olukorrast.


"Haljala kirik oli seni EELK ki­rikutest kõige õnnetumas sei­sus. Tööde käigus läks pilt veel hullemaks - käärkambri ja katusekambri konstruktsioo­nist ei olnud kahjuks midagi säilitada, tuli kõik uuesti teha, kasutades ajaloolises laadis puusepaliiteid ja ristlõikeid," rääkis kunstiajaloolane ja OÜ Rändmeister juhataja Juhan Ki­lumets.



Et kiriku altariruum ja käär­kamber on ehitatud keskajal, kuid tõllakuur hilisem, on katuselahendus neil ka pisut erinev.



"Eri etappidel tekkinud hooneosad võiksid eristuda, anda vaatajale vähemalt signaali mõtlemiseks, et siin on teise etapiga tegemist," põh­jendas Kilumets erinevaid räästalahendusi.



"Haljala kiriku õpetaja ja kogudus on hetkel kõige õnne­likumad inimesed kogu Virumaal. Üle pikkade aastaküm­nete võime näha seda imelist pilti, et Haljala kirikut katab terve uus ilus katus, mis võimaldab edaspidist remonditööd selle hoone juures," rääkis õpetaja Margit Nirgi.



"Tahan kogu südamest tänada kõiki toetajaid, ehitajaid, kogudust ja üle Eesti inimesi, kes on annetanud ja palvetanud selle kiriku katuse valmimise ning Haljala renessansi pärast nii vaimulikus kui ehituslikus mõttes. Lisaks riigipoolsele rahale on olnud ka eraannetajaid, samuti on suureks toeks olnud Haljala vallavalitsus ning eriline tänu muinsuskaitsetöötajatele."



Juuni alguses, mil OÜ Ränd­meister andis ülevaate ka­tusega tehtud töödest, astus täiesti juhuslikult Haljala kirikusse sisse ka c - üks Haljala kiriku­ga seotud aadlikest, kes remon­ditöid rahaliselt toetanud.



"See kirik on minu jaoks väga tähtis, siin on meie perekonnahaud, olen selles kirikus ristitud ja siinkandis üles kasvanud," rääkis praegu Saksamaal elav August Wilhelm von Harpe.



Haljala kiriku katusetöid alustas jaanuaris 2007 OÜ Wunibald Ehitus ja jätkas OÜ Rändmeister.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles