Barutost tehtud film jõudis vaatajateni

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto juunis Eestit külastades Vinni spordihoones ühistreeningul.
Baruto juunis Eestit külastades Vinni spordihoones ühistreeningul. Foto: Liis Treimann

Vinnis esilinastus neljapäeval Jaapani majas Artur Talviku dokumentaalfilm "Baruto - tõlkes kaduma läinud", mis jutustab Kaido Höövelsoni teest tippsumomaadlejaks.

Film, mida Artur Talvik hakkas tegema neli aastat tagasi, räägib Kaido Höövelsoni alias Baruto raskest teest tippu. Sumotraditsioonide, rangete rituaalide ja -hierarhia järkjärgulise tundmaõppimise kaudu kirjeldab linateos ida ja lääne kultuuri erinevusi. Seda nii Eestis kui ka Jaapanis sportlaselu kogenud mehe silme läbi.


Filmi autor Artur Talvik ütles enne filmi esilinastust, et kuigi juttu on sumost, ei ole tegemist spordifilmiga. "Sumo on jaapanlaste jaoks midagi palju enamat kui sport, see on elustiil," lausus Talvik, kelle sõnul huvitas teda esialgu see, miks üks eesti maapoiss läheb Jaapanisse, täiesti teise kultuuri tegelema alaga, kus üks tugev mees tõukab teise ringist välja.
Talvik ütles, et mida rohkem ta Jaapanis on käinud, seda enam ta mõistab, et ei tea tegelikult sealsest mitmekesisest kultuurist mitte midagi.
Selleks et paremini jaapani kultuuri olemust tunnetada, istus rahvas filmi esilinastuse ajal sokkis ja spordimattidel  Jaapani majas Baruto dojos ehk maadlusringis, kus sumovägilane esimest korda võistles. 
Film näitab, kui raske on inimesel harjuda võõra kultuuriga, saada üle koduigatsusest ning seejuures vastu pidada ja iseendaks jääda.
Üks stseen, mis esilinastusel olnud publikule sügava mulje jättis ning korraga ahhetama ja naerma pani, oli see, kuidas Baruto Jaapanis videost jälgib, mil moel saate "Paar" eksperimendina tema elusuuruses vahtkummist kuju tassitakse kaubanduskeskusesse, kus igaüks selle taustal poseerida ja end pildistada lasta saab. "See on ikka väga nõme," ütleb sumokuulsus filmis.
Filmi "Baruto - tõlkes kaduma läinud" saab lähiajal näha vaid Artur Talviku kodukinos Tapurla külas Lahemaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles