Käsmu rannas tehakse rahulikku teatrit

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kon-Tikil seilavad Margus Tabor (vasakult), Jan Uuspõld, Margus Prangel ja Raivo E. Tamm. Mehed on parvel, publik saab siiski võimaluse kaldalt näitemängu jälgida.
Kon-Tikil seilavad Margus Tabor (vasakult), Jan Uuspõld, Margus Prangel ja Raivo E. Tamm. Mehed on parvel, publik saab siiski võimaluse kaldalt näitemängu jälgida. Foto: Janek Tischler

Käsmu meremuuseumi rannas loksub tilluke par­veke, millel juuli keskpaigast augusti alguseni eten­datakse Toomas Hus­sari näitemängu "Kon-Tiki", mis on kokku kirjutatud kuulsa norra meresõitja Thor Heyerdahli reisiraamatu ainetel.


Näitlejad on Käsmu meremuuseumi taga rannas proovi lõpetanud ja peesitavad sooja suvepäikese käes, vanas paadis einestavad turistid kiikavad aeg-ajalt lainetel loksuvat kummalist parvemonstrumit, kus alates 9. juulist etendatakse Toomas Hussari kirjutatud ja lavastatud "Kon-Tikit".


"Olustik ja sündmused on pärit Thor Heyrdahlilt, lugu ise on aga fiktsioon ja mingit dokumentaalsust ei taotle," selgitab Toomas Hussar. "Tegemist on selle osaga, mis Heyerdahl raamatust välja jättis," lausub ta muheldes ja lisab, et tegevus toimub siiski 1947. aastal, mil Kon-Tiki ookeani tegelikult ületas.

Teatrisse tagasi


Ettepaneku Käsmus suvetükk lavastada tegi Hussarile MTÜ Kaks Musketäri produtsent Mari Sepp, kes on juhtumisi ka Hussari naiseõde.

"Poolteist aastat tagasi ütles Mari, et ise Võsul suvitades oleks äge midagi Käsmus teha," meenutab Hussar ja süütab kustuma kippuva piibu.

Jupp aega kulus nuputamisele, mis see äge asi olla võiks. "Olen "Maailm ja mõnda" raamatusarja suur austaja, merega seoses läksid mõtted Kon-Tiki loo peale ja sel talvel kirjutasingi asja kokku," pajatab lavastaja ja näidendi autor piipu popsides.

Hussari jaoks on "Kon-Tiki" omamoodi proovikiviks, sest viimati lavastas ta 2004. aastal, mil tõi Baltoscandalil välja tüki "Huiakk". "Vahepeal sai jukerdatud filmistsenaariumidega ja ennast täiendatud," pobiseb Hussar mokaotsast.

Nüüd tahaks ta aga taas aktiivsemalt teatri ja ennekõike lavastamisega tegelema hakata. "Suur elevus on jälle midagi teha ja endal on maru põnev," lausub Toomas Hussar.

Päikese käes peesitavad näitlejad tõmbuvad ajakirjaniku lähenedes turri. Raivo E. Tamm laseb lihtsalt jalga, Margus Prangel keerab teise külje.

Jan Uuspõld ja Margus Tabor vaidlevad tükk aega, kumb sõna peaks võtma. Lõpuks jääb noorem ehk Uuspõld alla.

"Huvitav on kindlasti," ütleb Uuspõld. "Kui raamatut lugesin, vaatasin, et Hussar on paraja pähkli võtnud, sest mingit intriigi ju ei ole," räägib ta.

Jan Uuspõld kõneleb, et juba lapsest saadik on teda huvitanud rahulikud lood. "Multikates on ju ka kogu aeg ainult üks trall ja tagaajamine, ma nii tahtsin mingit rahulikku multikat, aga võta näpust," räägib naljamees.

"Eks "Jan Uuspõld läheb Tartusse" sai ka tehtud sellises rahulikus stiilis, et üks mees lihtsalt läheb ühest linnast teise, "Kon-Tiki" on midagi sarnast," vormistab surmtõsise näoga Uuspõld oma mõtteid. Toomas Hussar on naerust kõveras.

"Tüki tihedus on milleski muus kui tavalises teatris," teatab Uuspõld jutu jätkuks. Hus­saril hakkavad suurest naerust hingamishäired tekkima.

Toomas Hussari kinnitusel etendus siiski väga naljakas ei ole, ehkki naerda saab. "Lausnaerutamist pole kindlasti kavas, pigem selline filosoofiline lähenemine," sõnab ta mõtlikult.

Uuspõllu pika monoloogi peale ütleb sõna sekka ka Margus Tabor, kelle teinepool Gar­men, kes samuti etenduses kaasa lööb, oli sel päeval proovist vabastatud.

"Mul on kodus töö käes, kuidas ma selle võtmata oleksin jätnud, aga kui esimesel päeval suvilast proovi marssisin, oli tunne väga kummastav," lausub ta mõtlikult.

Norralased toetasid

Kon-Tikil seilasid vaid mehed, aga Toomas Hussar on etendusse sisse kirjutanud ka Garmen Tabori kehastatava naisterahva.

"Ma detailidesse ei lasku, aga tegemist on deus ex machina'ga," salapäratseb ta.

"Kon-Tiki" proovidega tehti algust juba aprillis Tallinnas, juunis koliti Võsu Rannaklubisse ja jaaninädalal Käsmu randa. "Asjaosalised on suhteliselt hõivatud ja seltskonna kokkusaamine on paras logistiline probleem," nendib lavastaja.

Aja otstarbekaks kasutamiseks ronitaksegi kiiresti autodesse ja sõidetakse Võsule, et Rannaklubis rahulikult proovipäeva jätkata.

"Meie kükitame parvel ja ajame oma asja, pärast Hussar tuleb ja ütleb, et see ei kõlba kuhugi," võtab Margus Tabor proovid kokku. Rannaklubis saab vaiksemas õhkkonnas asjad selgeks rääkida.

9. juuliks peab kõik paigas olema, sest sel päeval on Käsmu meremuuseumi rannas "Kon-Tiki" eelesietendus, järgmisel päeval aga pidulik esietendus.

Hussari sõnul mahub etendust vaatama kuni 500 inimest ja et tekst üle lainemüha ja tuulekohina publikuni jõuaks, võetakse appi võimendus.

"Kon-Tiki" lavaletoomist on toetanud teiste hulgas ka Norra suursaatkond ja Kon-Tiki muuseum.

Etendused
10.,11.,15.,16.,22.,23.,24.,25.,29.,30.,31. juulil ja 2.,3. augustil algusega kell 19. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles