Eestimaistel maasikatel on alati turgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikatele leidub alati ostjaid.
Maasikatele leidub alati ostjaid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Erinevalt paljudest teistest pole maasikakasvatajatel sellel suvel põhjust nuriseda - eestimaiseid maasikaid on palju ja ostjaid jätkub.


Kõige odavamad maasikad saab Rakvere turult kätte kolmekümne krooniga, kallimate eest tuleb välja käia paarkümmend krooni rohkem.


"Alati saab hinnaga kaubelda. Turg on kauplemise koht," ütles maasikakasvataja Kai Madisson Põlvamaalt.

"Eestlased on maasikarahvas," arvas "rahvusmarjadega" kauplev Tiit Purika samuti Põlvamaalt - Tiidu talust.

"Eelmiste aastatega võrreldes vahet märgata pole. Kui palju oli keskmine palk kümme aastat tagasi? Ja mitu korda see praeguseks tõusnud on? Aga maasikad maksavad ikka sama palju."


On nii neid, kes müüvad kokkuostetut, kui ka neid, kel on müügiks enda kasvatatud mari. Viimastel on siiski eelis. Nimelt erineb kohamaks: otsemüüjad peavad koha eest turul tasuma vähem kui vahendajad.


Nüüdseks juba kaheksa aastat maasikatega tegelenud Kai Madissonil on hea meel: "Kuna mul on oma kaup, siis ma saan maitsta anda."

Saja kilo pealt umbes neli läheb proovimise peale. "Rahvas saab sortidega tutvuda ja teha valiku. Kellele meeldib hapum mari, kellele magusam. Mõni tahab moosimarja."

Müüjate sõnul on isegi siis Eesti maasikale turgu, kui kõrval on odav välismaine maasikas, ja ka kvaliteet mängib suurt rolli.

"Kogus ei ole meile niivõrd tähtis, pigem ikkagi kvaliteet. Kui tarbijani jõuab värske korralik mari, siis saame ka hinda küsida," ütles Kai Madisson. "Mari peab olema kuiv. Näe, siin on ta natuke vihma saanud. Selle eest enam sama hinda küsida ei saa. Seda müüme odavamalt, moosimarjaks.

Väga harva jääb midagi üle. Päeva lõpuks saab tavaliselt ikka kõik otsa. Aga kui juhtub nii, et kõike ei osteta ära, siis ma annan tuttavatele. Päev otsa seisnud marjad kõlbavad moositegemiseks."


Kaidi ja Marko Salujõe Tudulinnast usuvad, et kui päikest jagub, siis õnnestub ehk augusti lõpuni vastu pidada. Rakvere turul maasikaid müümas on nad kümnendat päeva.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles