Avinurmes helisevad jõulude ajal uued kirikukellad

Külli Kriis
, Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avinurme pastoraadihoone.
Avinurme pastoraadihoone. Foto: www.avinurme.ee

Avinurme kiriku enam kui sada aastat vana kell kolib jõuludeks kabelisse, selle asemele paigaldatakse kolm tuttuut Saksamaalt tellitavat elektroonilist kirikukella, kirjutab

Põhjarannik

.



Uute kirikukellade mõte tekkis Avinurmes seoses kabeli renoveerimisega juba mitu aastat tagasi.

"Neljakümnendate aastate lõpus lammutati kabelitorn ära ja seal olnud kell läks kaduma. Mõni aasta tagasi renoveerisime kabelit ja ehitasime ka uue torni, aga kella polnud kusagilt võtta. Otsustasime siis korjanduse teha," kõneles Avinurme koguduse õpetaja Rene Alberi.

Kahe aastaga annetati kella soetamiseks 23 000 krooni - umbes kolmandik omaosaluseks vajaminevast summast.

Ligi miljon krooni

Tänavu ees ootav Avinurme kiriku 100 aasta juubel sünnitas mõtte kirjutada projekt ja taotleda raha kirikule uute kellade soetamiseks - nõnda võiks praeguse kirikukella kabelisse ümber kolida.

"Kirikus on praegu üksainus kell, üle saja aasta vana," ütles Alberi.

Selle kella saamisega on omaette lugu.

"1944. aasta 20. septembril lasti Avinurme lahingus kahuritega paar pauku ka kirikutorni, kell sai pihta ja kukkus tükkideks. Pärast sõda toodi mööda raudteed asemele üks Narva kiriku kelladest. See on seni asja ära ajanud, aga tahaks, et oleksid sellised kellad, mille helin üle küla kajaks."

Koos heade abiliste Mai Toominga ja Küllike Pärnaga kirjutati projekt PRIA külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse saamiseks ning nädalat poolteist tagasi saadi sealt jaatav vastus.

"Kolme kella tellimiseks saame toetust ligemale 800 000 krooni," rääkis Rene Alberi. "80 000kroonise omaosaluse jaoks loodame vallast abi saada - enne projekti esitamist oli sellest juttu. Olgu või laenuna, mille ajapikku tagasi maksame."

Saksa kellad

Avinurme kiriku kellad valatakse Saksamaal. Venemaal tehtavat seda tööd ka ja odavamaltki, aga nende üle piiri toomine ja muu bürokraatia söövat selle odavuse ära.

Uued kellad kellamehelt enam füüsilist jõudu ei nõua, küll aga võimaldab elektroonika seadistada helina intervalle ja tugevust ning kelli saab taimeriga sättida ka kindlatel aegadel helisema.

"Hiljemalt 20. detsembriks peavad kellad olema paigaldatud ja jõulude ajal juba üle küla helisema," kinnitas Alberi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles