Avinurme muuseumrong on küüditatute päralt

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumirong Avinurmes.
Muuseumirong Avinurmes. Foto: Margus Ansu

Avijõe selts pühendas Avinurmest 1949. aastal küüditatud pooleteisesaja inimese mäletamisele terve vaguni: osa muuseumrongist imiteerib tõetruult poole sajandi tagust tegelikkust, kirjutab Ida-Virumaa ajaleht

Põhjarannik.

"Pikka aega arvati, et Avinurmest viidi ära ainult viiskümmend inimest. Arhiivimaterjalide põhjal oli neid siiski kolm korda rohkem," rääkis muuseumrongi vedurijuht Eero Strauss näituse tarvis kohandandatud vagunist.

Kui palju küüditatuid täpselt oli, pole teada: vaguniseinale riputatud nimekiri ei pruugi täielik olla, ka on seal paarikümne nime taga tärnid, mis väidetavalt tähendavad, et sel inimesel õnnestus end piisavalt kaua varjata ja äraviijate käest pääseda.

"Räägitakse, et kui inimest esimesel õhtul kätte ei saadud, pidi ta nädal aega "kadunud" olema - siis oli pääsenud," on Strauss kuulnud.

Näituse idee ja teostus on Avijõe seltsilt ning E. Straussi firmalt.

"See vagun seisis meil pikka aega õige kasutuseta, otsisime head mõtet, kuidas ja mida eksponeerida," rääkis Avijõe seltsi liige Ants Mõttus "Põhjarannikule".


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles