Kaitseväe paigaldatud õppepomm halvas liikluse maanteel ja raudteel

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ennelõunal avastasid raudteetöölised Tamsalu - Järva-Jaani tee viadukti all pommi, päästeteenistus sulges liikluse maanteel ja raudteel.


Sündmuskohal käinud kaitseväe esindajad rääkisid Lääne-Viru päästeteenistuse operatiivkorrapidajale Tom Leesnurmele, et tegemist on pommimulaažiga, mille olid paigaldanud Tapa väljaõppekeskuse spetsialistid, et jälgida, kuidas käitub pommiseadeldis pikema aja jooksul liiklusest tingitud vibratsioonide mõjul. Kaitseväelased väitsid päästetööde juhile, et tegevus oli kooskõlastatud kohaliku omavalitsuse ja maanteeametiga.

Ida regionaalse maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Janno Vilberg ütles, et Kirde kaitseringkond kooskõlastas õppuse toimumise viadukti all.

"Kinnitati, et maanteele nad ei tiku, ja kooskõlastuse saamise tingimuseks oli, et nad enda järel kõik korda teevad," lausus Vilberg.

Kaitseväelaste sõnul raudteelastega tegevust kooskõlastatud ei olnud, sest viadukt, mille alt läheb raudtee, kuulub maanteeametile.

Lääne-Virumaa päästeteenistuse operatiivkorrapidaja Tom Leesnurm rääkis, et Ida-Eesti häirekeskus esitas maanteeametile pommiga seoses järelepärimise, kuid seal ei teatud asjast midagi. Samuti vastasid päästeteenistuse järelepärimisele eitavalt Tamsalu vallavõimud.

Leesnurme sõnul selgus alles pärast mitut aeganõudnud telefonikõnet, et tegemist võib olla kaitseväelaste kätetööga.


Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et kaitseväelased  kohaliku omavalitsusega  oma tegevust ei kooskõlastanud. "See võis olla jutt kellegagi, mida mina ei saa kinnitada," lisas ta.

Uudebergi sõnul levisid kuuldused Tamsalu linna külje all olevast pommist ja peagi helistati talle gümnaasiumist. Gümnaasiumi juhtkond oli murelik, sest parajasti korraldati laste krossijooksu, mille rajad on viadukti vahetus läheduses.

Uudebergi ütlust mööda oli tal sel hetkel juba mitteametlik info, et tegemist võib olla kaitseväe õppepommiga. Sellegipoolest krossijooks katkestati ja lapsed toodi tagasi kooli.

Kaitseväelaste pommikatsetused tegid muret ka viadukti läheduses elavatele inimestele, kes kartsid oma maja ja aknaklaaside pärast.

Tamsalu vallajuhi sõnul on juhtunu tõsiseks õppetunniks, et asju tuleb õigesti ajada. "Kahju, et asjaajamine jäi pooleli," sõnas Uudeberg. Tema hinnangul pidanuks kaitsevägi oma tegevuse kooskõlastama veel raudteelaste, politsei ja päästeteenistusega.

Aktsiaseltsi Eesti Raudtee avalike suhete juht Urmas Glase ütles, et rongiliiklus oli häiritud üle kahe tunni. "See lõi täielikult segi kogu liiklusgraafiku," sõnas ta ja lisas, et seisaku mõjud kestavad veel pikemat aega.

Glase andmetel saadeti üks reisirong tagasi. Et äriühingul on prioriteet reisijate vedu, siis teiste reisirongide sõidugraafik ilmselt ei muutunud.

Küll aga oli oluliselt segi paisatud kaubarongide sõidugraafik. "Eesti Raudtee on kandnud varalist kahju," sõnas Glase. Äriühing soovib teada, kes tekkinud olukorra eest vastutab, või õigemini öeldes - kes kulud kannab.

Glase sõnul kahju suuruse selgitamine käib ja pärast seda otsustatakse, mis saab edasi.

Kirde kaitseringkonnast öeldi, et praegu toimub lõhkaja kursus, mille eesmärk on võimalikult reaalselt näidata, kuidas teooriat saab rakendada. Antud kursuse raames käib 29. septembrist 2. oktoobrini silla mineerimise õppus.

Kursuse ülema vanemveebel Tanel Mäetalu sõnul ei saa asjatundjatele mõeldud kursust läbi viia klassis paberi peal märkmeid tehes.

"Seadsime endale eesmärgi panna rõhku just spetsialistide praktiliste oskuste suurendamisele, mitte teoreetiliste teadmiste arendamisele. Seepärast toimuski meil õppus Tamsalu viaduktil, mitte kaardi peal," lisas vanemveebel ja lausus, et novembri hakul on plaanis korraldada veel üks praktiline õppus, nimelt lõhatakse siis Tapal asuv mahajäetud raudteehoone.

Et Tamsalu viadukt asub Ida regionaalse maanteeameti vastutusalas, taotles Kirde kaitseringkond selle kasutamise luba maanteeametilt. Taotluses oli kirjas, et "tegutsetakse silla all erinevate lõhkamise imitatsioonivahenditega ja silla peal liiklust ei takistata".

Ida regionaalse maanteeameti direktor Eugen Õis andis kooskõlastuse, seades tingimuseks, et õppuste lõppedes viaduktialune territoorium korrastatakse.

Vajalik kooskõlastus saadud, kinnitasid lõhkaja kursusest osavõtjad teisipäeval Tamsalu viadukti kandeposti külge mineeringuimitatsiooni õppevahenditest ehk liivakottidest, pesunöörist ning plastiliinist.

"Antud õppuse eesmärk pole ainult ülespaneku ja mahavõtmise harjutamine, vaid ühtlasi ka süsteemi vastupidavuse testimine - mismoodi süsteem reageerib ilmastikule ja liiklusest tulenevale vibratsioonile," rääkis pioneeripataljoni ülem major Antti Viljaste ja lisas, et võimalikult reaalsete tulemuste saamiseks on vajalik, et konstruktsioon jääb paigaldamiskohta pikemaks ajaks.

"Kuigi õppus oli kooskõlastatud kõigi nõutavate ametkondadega, peame kaaluma, kas edaspidi oleks vajalik meie korraldatavatest õppustest informeerida laiemat ametkondade ja isikute ringi, kui on otseselt vajalik ja nõutav õppuse läbiviimiseks, vältimaks sellelaadsete segaduste kordumist," ütles Kirde kaitseringkonna teavitustöö spetsialist Marina Loštšina. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles