Kuld jääb inimesi ahvatlema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Sipria.
Ivar Sipria. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ivar Siprial on pidevalt käsi kullas, sest ta peab kullassepaametit ja on kursis selle inimesi ahvatleva kollase metalli saladustega.


Miks valisite kullassepa elukutse ja kus seda õppisite?


Juba lapsepõlves meeldis mulle nokitseda ja midagi valmistada. Minu isa oli tisler ja sellel ala Hiiumaal õppejõud.



Tisleriamet on selline omaette nokitsemine ja ilmselt isa eeskuju mõjutas ka mind. Mulle meeldivad tööd, kus midagi saab luua otsast lõpuni.



Üks minu pisikestest unistustest oli endale kaelakett saada. Kogusin raha ja tellisin endale käsitööna valmistatud kaelaketi. Sellest kõik alguse sai.



Meistri töö meeldis mulle väga ja otsustasin hakata omandama kullassepa ametisaladusi ja -oskusi. Tallinnas sai kullassepaametit õppimas käidud oma ala meistrite juures. Mõned aastad sai peidus tegutsetud. Kui tundsin, et suudan inimestele pakkuda kvaliteetset teenust, siis tulin kapist välja.



Kullassepa jaoks on töö kunst, sest see on kordumatu. Kas rohkem tuleb tegeleda loominguga või teha ehete parandustöid?


Eks ette tuleb mõlemat. Praegune majandusolukord mõjutab seda suhet. Ehete parandustöid tuleb rohkem teha kui uusi ehteid. Endale meeldib rohkem uute kuldehete meisterdamine. See on loominguline töö, mida põnev teha.



Tooge palun näiteks mõni ekstravagantne tellimustöö, mida on tulnud teil kullassepana teha.


Kõige huvitavamad asjad, mida olen valmistanud, on erinevad kujud. Inimene näeb midagi ja ta soovib selle miniatuurset kullast kujutist omale kaela, kätte, kõrva jne.



Tänapäeva tehnika lubab teha täiesti identseid asju. Kõik valmivad ehted on omamoodi ekstravagantsed. Tegu on ikka käsitööga ja igal ehtel on oma nägu ja valmistamise ajalugu. Klient hindab seda, et tema tellitud toode on ainulaadne.



Viimase kümmekonna aasta jooksul on kulla hind mitmekordistunud. Kuldehete tellimine pole kõigile taskukohane. Kes on teie põhilised kliendid ja milliseid ehteid tuleb kõige enam valmistada?


Põhilised kliendid on naisterahvad, kes armastavad kanda erinevaid ehteid. Ka mehed käivad ehteid tellimas ja lasevad neid parandada. Kuldehteid ostetakse ka kingituseks.



Ehte kandmine on õnn, rõõm ja rahulolu. Minu juurde tuleb inimene oma sooviga ja minu eesmärk on ta õnnelikuks ja rahulolevaks teha. Kellel on võimalus, laseb teha endale päris uue ehte. Kellel vähem võimalusi, tulevad oma vanade ehetega, et need üles sulatada ja nendest midagi uut teha.



Lõpptulemus on väga tähtis.



Moes on jälle abielud ja läinud suvel oli väga palju abielusõrmuste tellimusi. Inimene saab ise oma abielusõrmuse kavandada ja paljud väärtustavad seda.



Viimasel ajal on hästi popiks läinud lõpusõrmuste tellimine juba kooliaasta algul. Siis saab klassikaaslastega aasta jagu koos sõrmuseid kanda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles